Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tadic szerint Mesic háborús uszító

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 21. 7:24

Háborús uszítónak nevezte Boris Tadic szerb elnök a jövő hónapban leköszönő horvát államfőt, Stjepan Mesicet a belgrádi sajtó szerint. Tadic kijelentette, hogy az egész térség biztonságát veszélyezteti a horvát elnöknek az a hét elején tett kijelentése, amelyben Mesic kilátásba helyezte, hogy Zágráb esetleg katonai erővel lépne fel a boszniai szerbekkel szemben.

Mesic egy kötetlen sajtóbeszélgetésen azt mondta: ha Milorad Dodik boszniai szerb kormányfő a boszniai háborút lezáró daytoni egyezményt megsértve valóban népszavazást írna ki a boszniai Szerb Köztársaság Bosznia és Hercegovinából való kiválásáról, a maga részéről “azonnal utasítaná a horvát haderőt, hogy zárja le a brckói korridort, megbénítva ezzel a boszniai szerb országrészt".

A szerb kormány szerda este közölte: Tadic szóba fogja hozni a kérdést pénteken New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. A tanácskozáson egyébként a koszovói ENSZ-misszió tevékenységéről készült legfrissebb jelentést vitatják majd meg.

Előzőleg Vuk Jeremic szerb külügyminiszter úgy kommentálta Mesic kijelentését, hogy az “nyilvánvalóan újabb provokációs kísérlet".

A horvát elnök szóvivője úgy finomította Mesic szavait, hogy “politikai üzenetről", és “egyáltalán nem háborús kijelentésről" van szó. Rámutatott: a horvát alkotmány értelmében az államfő nem is adhat utasítást a hadseregnek arra, hogy átlépje az országhatárt, ehhez kétharmados parlamenti többségre van szükség.