Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer fölé emelkedett a palesztin áldozatok száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 15. 7:33

Már több mint ezer palesztin halt meg a 20. napja tartó izraeli hadműveletekben. Izraeli források szerint a Hamász foszforlövedéket vetett be szerdai támadásai során.

Meghaladta az ezret a csütörtökön 20. napjába lépett gázai övezeti izraeli offenzíva halálos áldozatainak a száma – közölte az övezet mentőszolgálatának vezetője. Muavíja Haszanein elmondta, hogy 1010 ember – köztük 315 gyermek és 100 nő – vesztette életét az izraeli hadműveletek december 27-i kezdete óta. A hadműveletekben további 4700 palesztin megsebesült. Izrael az övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadások beszüntetése végett indította meg az offenzívát, és azzal vádolja az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezetet, hogy “élő pajzsként" használja a sűrűn lakott terület polgári lakosságát. Izraeli katonai források szerint a zsidó állam hadserege 550 palesztin fegyveressel végzett az offenzíva során.
Ann Veneman, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója a Dél-afrikai Köztársaságban kiadott közleményben arról számolt be, hogy több mint háromszáz gyermek halt meg a gázai övezeti harcokban, hozzátéve, hogy további több mint 1500 pedig megsebesült.

A Nemzetközi Vöröskereszt elnöke “drámainak" nevezte szerdán a gázai humanitárius helyzetet. Jakob Kellenberger jeruzsálemi sajtótájékoztatóján kijelentette: “nem győzöm eléggé hangsúlyozni: alapvető fontosságú, hogy a felek a konfliktusban tiszteletben tartsák a humanitárius jog elveit és szabályait, mindenekelőtt azt az elvet, hogy nem támadnak civilekre". Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa múlt pénteken elítélte az emberi jogok súlyos megsértését az övezetben. Emlékeztetett arra, hogy az emberi jogok megsértése háborús bűncselekmények minősülhet, amelyért a személyes büntetőjogi felelősség is megállapítható.

Foszforos támadás

1595883034
Foszfortartalmú lövedéket lőtt ki a Hamász szerdán Izraelre, a Gázai övezetet uraló palesztin radikális mozgalom először vetett be ilyen fegyvert – közölte az izraeli rendőrség. Tájékoztatása szerint az említett lövedék a Gázai övezet és Izrael határa mentén fekvő Szderót közelében szerda este csapódott be, és senkit sem sebesített meg. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet azzal vádolja Izraelt, hogy a nemzetközi jogot megsértve vet be foszfortartalmú tüzérségi lövedékeket gázai övezeti hadműveletei során. Az izraeli rendőrség közlésére a HRW képviselője úgy reagált, hogy amennyiben bebizonyosodik, a Hamász valóban használ ilyen lőszert, úgy szervezete azt is élesen elítéli, ahogyan a palesztin mozgalom által Kasszám-rakétákkal és aknagránátokkal Izrael ellen intézett egyéb támadásokat is.

A tüzérségi aknák foszfortartalma az oxigénnel reakcióba lépve éjszaka megvilágítja a célpontokat, nappal pedig takarófüstöt hoz létre a szárazföldi alakulatok számára, de tilos ilyen aknák bevetése közvetlenül a harcoló alakulatok ellen. A fehér foszfor az emberi bőrrel érintkezve súlyos égési sérüléseket okozhat, a földre kerülve pedig tüzet idézhet elő.

Brüsszel kész közvetíteni

Az EU kész megfigyelőket küldeni a Gázai övezethez, a nemzetközi misszió ugyanis nagy segítséget jelentene a két fél közötti közvetítésben – mondta az EU soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament vitájában. Karel Schwarzenberg szerint már körvonalazódik a konfliktus megoldása. Az Izrael elleni rakétatámadások azonnali leállítására és az izraeli katonai akciók megszüntetésére van szükség, lehetővé kell tenni a humanitárius segélyek bejuttatását, helyre kell állítani a közszolgáltatásokat, és biztosítani kell az orvosi ellátást – sorolta a teendőket.

Az EU kész támogatni minden olyan palesztin vezetést, amely megfelelő politikát folytat, de “mindkét fél részéről sürgős és az eddiginél nagyobb erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön megteremteni a békés egymás mellett élés lehetőségét, biztonságos és kölcsönösen elismert határok között" – fogalmazott a cseh külügyek irányítója.

Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa szerint a gázai konfliktus minden egyes napjával egyre instabilabbá válik az egész közel-keleti térség. Úgy vélekedett, hogy az azonnali tűzszünet elrendelése mellett minél előbb meg kell szüntetni a gázai-egyiptomi határon keresztül zajló fegyvercsempészetet, a közös határszakaszt rendőrségi ellenőrzés alá kell vonni, és meg kell nyitni a határátkelőket a humanitárius segélykonvojok előtt.

Eközben Ramiro Cibrian-Uzal, az Európai Bizottság Izraelhez akkreditált nagykövete arról adott tájékoztatást, hogy az EU a gázai háború miatt felfüggeszti azoknak a megbeszéléseknek a folytatását, amelyek Brüsszel és Izrael között kezdődtek a kétoldalú kapcsolatok magasabb szintre emeléséről. A diplomata a tárgyalási szünet beiktatását lényegében ugyanazzal a szófordulattal indokolta, amellyel az EU és a NATO tavaly nyár végén az orosz-grúz háború miatt átmenetileg befagyasztotta a kétoldalú párbeszédet Moszkvával: azt mondta, hogy a történtek nyomán a 27-ek “nem tehetnek úgy, mintha minden további nélkül folytatható lenne a normális ügymenet".

Bin Laden szent háborút hirdetett

1595883034
Izrael elleni szent háborúra szólította fel a muzulmánokat a gázai övezeti offenzíva miatt Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feje szerdán közzétett, legújabb hangfelvételében. Bin Laden egyúttal elítélte az arab kormányokat, amiért meggátolják népüket abban, hogy tehessen “Palesztina felszabadításáért". A “Dzsihádot hirdetek a Gáza elleni agresszió megállítására" című hangfelvétel azon az iszlamista honlapon jelent meg, amely rendszeresen közzéteszi az al-Kaida üzeneteit. A felvétel valódiságát független forrásból még nem lehetett megerősíteni. A hang azonban hasonlít arra, amely bin Laden korábbi üzeneteiben hallható.

“Isten türelmet adott nekünk, hogy újabb hét évig, majd hét meg hét évig folytassuk a dzsihád útját. A kérdés az, folytathatja-e Amerika velünk a háborút az elkövetkezendő évtizedekben? A beszámolók és a bizonyítékok mást sugallnak" – mondta 22 perces üzenetében. A szaúd-arábiai születésű milliomos szerint a globális pénzügyi válság rávilágított arra, hogy az Egyesült Államoknak egyre kisebb a befolyása a világ dolgaira, ez viszont szövetségesét, Izraelt is gyengíteni fogja. Hozzátette: az al-Kaida hadjáratának köszönhető, hogy az Egyesült Államok kezdi elveszíteni domináns szerepét a világban.

Bin Laden legutóbb májusban jelentkezett hangüzenettel, akkor a Gázai övezet izraeli blokádjának megtörésére szólította fel a muzulmánokat. Az al-Kaida feje az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett az izraeli-palesztin konfliktusra, és a szerdai hangfelvételt – bin Laden képmása mellett – a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik szent helyét ábrázoló képpel illusztrálták.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások mögött álló nemzetközi terrorhálózat rendszeresen buzdít támadásokra Izrael ellen. Az al-Kaidát tartják felelősnek az izraeli célpontok ellen 2002-ben Kenyában elkövetett támadásokért is. Az afrikai országban öngyilkos merényletet hajtottak végre egy izraeli tulajdonban lévő szálloda ellen, és ezzel párhuzamosan megpróbáltak lelőni egy izraeli charterjáratot a mombasai repülőtér közelében.