Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer négyzetkilométernyi járőrterület

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 2. 12:36

Immár több mint egy hónapja, szeptember 1-én közel 450 magyar katona kezdte meg békemissziós szolgálatát a nyugat-koszovói Pec városában. A magyarok mintegy 250 szlovén katonával kiegészülve alkotják a Task Force NIMRÓD (TF NIMRÓD) állományát.

A koszovói békefenntartó misszió történetében ez az első alkalom, hogy a magyar katonák vezető nemzetként hajtják végre feladatukat egy több nemzetet magában foglaló kötelékben. Az olasz vezetésű Multinational Task Force West (MNTF-W) kötelékében működő TF NIMRÓD magyar alegységei a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóaljára épülnek. Azaz a legtöbb katona Debrecenből érkezett Pec-be. De természetesen a különféle speciális beosztásokat a Magyar Honvédség más alakulataitól érkezettekkel töltöttek fel.

A kontingens parancsnoka Mórucz László alezredes, a debreceni lövészzászlóalj parancsnoka, aki úgy látja: a zászlóalj nagy előnye, hogy a katonák nagy része már több éve együtt szolgál. Rengeteg tapasztalatuk van, s már többször is bebizonyították, hogy képesek egymással dolgozni.
Az állomány nagy része egyébként szolgált már Koszovóban, sőt Pec és környéke sem ismeretlen számukra, hiszen korábban többen is szolgáltak már Nyugat-Koszovóban, amikor a magyar békefenntartó alegység, az MH KFOR Század még olasz, vagy éppen szlovén vezetés alatt tevékenykedett.

A csaknem ezer négyzetkilométeres önálló felelősségi körzettel rendelkező magyar kontingens elsősorban standard békefenntartói feladatokat lát el a nyugat-koszovói városban és környékén. Azaz járőrtevékenységet folytat, biztosítja a katonai jelenlétet, megfigyelő pontokat telepít, VIP-személyeket kísér, kiemelt fontosságú objektumok védelmét látja el, s szükség esetén részt vesz a tömegoszlatási feladatokban is. Emellett a fontosabb vallási helyek, és a visszatelepített szerb enklávék védelmét ugyancsak el kell látniuk a magyar katonáknak. Ugyancsak fontos feladata a kontingensnek a CIMIC tevékenység is.

Az MH KFOR Zászlóalj missziójának megkezdésekor csapatzászlót és zászlószalagot kapott a Magyar Köztársaság elnökétől. Az elmúlt egy hónap során bebizonyosodott, hogy a magyarok képesek ennek az összetett feladatnak az ellátására is. Bár voltak olyan nehézségek, amelyeket előre nem láthattak, az szlovének vezette előd, a Task Force GROF állománya sok gyakorlati tapasztalatot és jó tanácsot adott át a magyaroknak a váltás ideje alatt.

1595880614
 

Magyarországon egyébként már készül a jelenleg Koszovóban szolgáló Kontingens váltóállománya. A második váltás alapján a debreceni dandár Hódmezővásárhelyen található 5/62-es lövészzászlóalja adja, parancsnoka pedig – a tervek szerint – Rédei Róbert alezredes lesz.

Magyar békefenntartó missziók a Balkánon

A magyar katonák balkáni béketámogató, illetve békefenntartó szerepvállalása 1902 és 1907 között Koszovóban, valamint 1902 és 1917 között Albániában teljesített missziójukkal kezdődött.

Azóta azonban nagyot változott a világ, és természetesen a történelem is számos új fejezettel bővült mind Koszovó, mind a Magyar Honvédség vonatkozásában.
1995-ben a kialakult balkáni konfliktushelyzetben honi területen felajánlott bázisok átadásával támogatta Magyarország a NATO erőket, és működött közre a Balkánon kialakult háború lezárásához és a béke helyreállításához. A NATO IFOR/SFOR műveleteihez a Magyar Honvédség egy Műszaki Kontingens felajánlásával járult hozzá, amely 1996-ban kezdte meg a munkáját. Az alakulat Horvátország területén, Okucaniban települt.

1595880614
 

Jelenleg Bosznia-Hercegovinában az MH EUFOR Kontingens teljesít szolgálatot, amely Szarajevóban és környékén végez békefenntartói munkát.

1999-ben kezdte meg működését az MH Õr és Biztosító Zászlóalj, ebben az évben került sor az első váltása, amelynek alaprendeltetése Koszovón belül a Pristinában települt KFOR erők főhadiszállásának őrzés-védelme volt. A zászlóalj 18 váltást szolgált végig Koszovóban, ám a közelmúltban átértékelődött a magyar szerepvállalás.
Ennek a megújult szerepvállalásnak a keretében állt fel az MH KFOR Zászlóalj, amely a tegnapi nappal, vagyis szeptember 1-vel kezdte meg műveleti feladatait. Az önálló felelősségi területtel rendelkező, magyar vezetésű többnemzetiségű zászlóaljban a magyar katonák mellett két szlovén század vállal szerepet.

További képek:

1595880615
 

1595880615
 

1595880616
 

1595880616
 

Fotó: honvedelem.hu archív