Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fekve tölts!

Szöveg: Szabó Tamás |  2008. november 10. 13:33

– Fekve tölts! – hangzott a vezényszó az instruktor tiszthelyettes szájából, a hajdúhadházi lőtéren. Kérdezhetnénk, hogy vajon mi ebben az újdonság, hiszen minden katona „ismeri” és hajtott már végre szolgálati ideje alatt legalább egyszer gépkarabély alaplőgyakorlatot.

A mi esetünkben az érdekesség az, hogy nem katonák, hanem „civilek" kapták a parancsot a feladat végrehajtására.
Civilek? Igen, vagyis nem! Hiszen az I. Rákóczi György Gimnázium és Szakközépiskola 12. évfolyamának tanulói hajtottak végre gépkarabély alaplőgyakorlatot a „hadházi" lőtéren.
Márpedig a gimnázium 11. évfolyamos tanulói a katonai alapismeretek tantárgyat érettségi tárgyként vehetik fel. Ez azt jelent, hogy 11. évfolyamban heti kettő, 12. évfolyamban pedig heti négy órában készülhetnek a hallgatók az érettségire.

A fiatalok megismerkednek a katonai élet alapjaival, a szolgálati – és alaki szabályzattal, munka – és tűzvédelmi ismeretekkel, szervezeti felépítésekkel, nemzetközi feladatokkal, missziókkal, valamint a jogi szabályzók sokaságával.
Miután a 11. évfolyamban elsajátítják a „száraz" anyagot, 12. évfolyamban elkezdhetik azokat a katonai alapokat, amik elengedhetetlenül szükségesek egy katona életében. Ezek során a hallgatók megismerkednek a térképolvasás, a tájékozódás, a katonai tereptan, a lőkiképzés, a fegyver anyagismeret és az elsősegély nyújtási alapismeretekkel, majd év végén gyakorlati és elméleti vizsgán számolnak be tudásukról az érettségi vizsga keretein belül.

A felkészítést a MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj parancsnoka által kijelölt Instructor Team – vagyis Szabó Tamás, Simai Gábor, Nagy Zsolt, Bán Attila, Kulin Krisztián főtörzsőrmesterek, valamint Mirgai Róbert törzsőrmester – vezette le , akik a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának támogatásával tervezték, szervezték és hajtották végre a tanterv által meghatározott gyakorlati és elméleti foglalkozásokat, melynek eredményeképp nagyobb rálátással, több gyakorlati és elméleti tapasztalattal felvértezett „civilek" eldönthették, hogy alkalmasak lennének-e erre a hivatásra, amely önfeláldozást, és kitartást követel a katonától.

Így kerültek tehát a felderítők és a „civilek" közösen Hajdúhadházra, ahol a fiatalok balesetmentesen és eredményesen hajtották végre a lőgyakorlatot.

1595881555
 

1595881555
 

Fotó: Lippai Péter