Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felesleges heccelni az oroszokat

Szöveg: MR1 |  2008. április 2. 12:30

Lassan a testtel – figyelmeztet a német külügyminiszter pár órával a NATO-csúcs nyitánya előtt. A visszafogottságot Ukrajna és Grúzia esetleges NATO-felvétele ügyében tartja felettébb követendő magatartásnak Frank Walter Steinmeier.

Arra hivatkozik, hogy az egyik érintett ország közvéleménye sincs annyira oda azért, hogy hazáját a NATO-n belül láthassa, fölösleges heccelni az oroszokat.

Ez utóbbi kapcsán Steinmeier megjegyezte, hogy idén elég idegességet okozott már Oroszország és a NATO között Koszovó függetlenségének elismerése a Nyugat részéről. Moszkva ellene irányuló fenyegetésnek tartja a Csehországban, Lengyelországban tervezett rakétatelepítést, úgyhogy legfeljebb csak keserű, romlott tejszínhab a tortán, ha még le akarnánk nyomni az oroszok torkán a volt szovjet köztársaságok, Ukrajna és a stabilnak ugyancsak nem nevezhető Grúzia NATO-integrálásának tervet – mondta, persze nem ezekkel a szavakkal, Németország külügyminisztere.

Ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy a minap itt járt Szekeres Imre magyar védelmi miniszter és az illetékes vendéglátók abban állapodtak meg, hogy Németország és Magyarország összehangoltan fogja elősegíteni Ukrajna és Grúzia fokozatos közeledésének ügyét a NATO-hoz.