Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gérard Longuet: két nagyhatalom sikere a líbiai hadművelet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 25. 11:07

Franciaország és Nagy-Britannia bebizonyították, hogy a NATO-n belül Európa képes sikerrel véghezvinni az Egyesült Államok nélkül is egy hadműveletet az első vonalban – de erős belső megosztottság árán, ami a jövőbeli missziók számára is következményekkel jár majd. Párizs és London, az intervenció élharcosai nem rejtik véka alá az örömüket, amikor Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere az összeomlás szélére érkezett, több mint negyvenévi vaskézzel való kormányzás után.

A gyakran igen hosszúnak tűnő hat hónap után az ENSZ-megbízatással folytatott hadművelet „sikerrel járt, mert két nagyhatalom, Nagy-Britannia és Franciaország szerepet vállalt benne" – örvendezett a héten Gérard Longuet francia védelmi miniszter.
A líbiai beavatkozás fordulópontot jelent. Kivételesen az Egyesült Államok úgy döntött, nem áll egy olyan katonai beavatkozás élére, amelyben részt vesz – arra kényszerítve ezzel Párizst és Londont, hogy egy maroknyi ország támogatásával helyettesítsék Washingtont.

„A britek és a franciák joggal mondhatják, hogy az amerikai kivonulás ellenére és szárazföldi csapatok nélkül bizonyítani tudtak" – vélte Francois Heisbourg, a párizsi Stratégiai Kutatások Alapítványának tanácsadója.

André Dumoulin, a brüsszeli székhelyű Stratégiai Multidiszciplináris Tanulmányok Hálózata (RMES) elemzője finomítja az Egyesült Államok háttérbe húzódásáról kialakult képet.

„Az amerikaiak hatalmas eszközöket mozgósítottak, amikor szükség volt rá, cirkáló rakétákat az elején a líbiai légvédelem megsemmisítésére, majd hírszerzési, elektronikai háborús eszközöket, s a konfliktus vége felé, a tripoli csata idején ismét szerepet játszottak a pontos hírszerzés terén" – hangsúlyozta Dumoulin.