Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gólyatáborban az egri KatonaSulisok

Szöveg: Gyurkó Béla zászlós |  2011. augusztus 28. 7:04

A katonai életből adtak ízelítőt az egri toborzó és érdekvédelmi iroda munkatársai augusztus 24-én, szerdán az egykori megyei hadkiegészítő parancsnokság épületében, az érdeklődő középiskolás gyermekek számára. A szervezők által gólyatábornak elnevezett rendezvényen közel százan vettek részt, valamennyien a városi Wigner Jenő Szakközépiskola diákjai. A gyerekek közül huszonheten – a KatonaSuli program keretében – katonai alapképzésben is részesülnek majd szeptembertől.

Gólyatábor résztvevői az egri toborzóirodában szolgálatot teljesítő katonáktól első kézből kaptak hiteles tájékoztatást a katonaéletről. Boldizsár Attila zászlós például koszovói missziós élményeiről tartott beszámolót, majd a Magyar Honvédségnél rendszeresített – természetesen hatástalanított – kézi lőfegyverekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.

„Nagy örömünkre szolgál a toborzó irodával való együttműködés, hiszen nagyon fontosnak tarjuk a hazafias nevelést" – mondta Tóth György, a gólyatábor vezetője, aki történelem-földrajz szakos tanárként öt éve dolgozik az iskolában. Hozzátette, hogy szaktanárként – a tanulókat megismerve – kénytelen azzal szembesülni, hogy a hazafias nevelés téren még nagyon sok a tennivaló.

„Örülök, amikor egy kicsit «hazajöhetek», hiszen innen vonulhattam szolgálati nyugállományba, az egykori MH Heves Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságnak helyt adó objektum volt az utolsó szolgálati helyem" – vette át a szót Sebestyén Csaba nyugállományú alezredes, aki nevelőtanárként erősítette a gólyatábor csapatát. „A fiatalok gyakorlatilag most találkoztak először katonákkal, fegyverekkel, s ezek az első benyomások meghatározóak lehetnek számukra" – tette hozzá az egykori katonatiszt.

Neviczky Brigitta és Neviczky Máté Kisfüzesről érkeztek a gólyatáborba. A tanítás napokon belül elkezdődik, mindketten a katonai osztályba járnak majd. Édesapjuk több évig szolgált szerződéses katonaként az egri MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljnál.

„A korábbi években otthon mást sem hallottunk csak azt, hogy mi történt aznap a laktanyában. Ha nem zárták volna be az egri laktanyát, édesapánk még mindig ott szolgálna, annyira szerette ezt a munkát. – mondta Máté, hozzátéve: „megtetszett a katonai élet akkor, mikor édesapánkkal bejöhettünk a laktanyába. Ott voltunk valamennyi katonai rendezvényen, koszorúzáson. Nagyon szeretek sportolni, amit remélem, hogy az iskolában és később katonaként is tudok folytatni."

Testvére, Brigitta szerint egyedüli lányként a katonai osztályban talán kakukktojásnak számít, de ő mindig is vonzódott az egyenruhák iránt. Eddig inkább a rendőrséghez húzott a szíve, de a toborzóirodán eltöltött nap után úgy döntött, inkább katona lesz!