Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a csillagvizsgálónál, lőszerek a hadisírban

Szöveg: Szűcs László |  2008. június 16. 12:10

A huszonnegyedik héten, azaz június 9–15-e között negyven bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizenegy esetben soron kívül kellett intézkedniük. A tűzszerészek idén eddig összesen 1143 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja.

Június 11-én, Fejér megyében, a Bicske és Mány között található csillagvizsgáló tövében bukkantak világháborús robbanószerkezetre az arra járók. Azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik a helyszínen megállapították, hogy egy 75 milliméteres páncéltörő gránát került egyelőre ismeretlen körülmények között az építmény falához. A veszélyes szerkezetet a Szalay Attila zászlós vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén ezen a napon a komáromi Monostori Erődbe is ki kellett vonulniuk a honvédség tűzszerészeinek. A bejelentés szerint ugyanis a járókelők egy robbanószerkezet-gyanús tárgyat találtak az egyik kavicsos út közelében. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr megállapította, hogy mindössze egy gyújtószerkezetet találtak, amelyet a helyszínen meg is semmisítettek.

Június 12-én a Fejér megyei Móron, az Erzsébet téren található orosz hadisírban, a holttestek exhumálása közben bukkantak több veszélyes szerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – két darab kézigránátot, valamint több tucat puska-, és pisztolylőszert talált a sírban, melyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Szintén június 12-én, a Pest megyei Tökölön, a parkerdőben bukkantak a járókelők egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 88 milliméteres német repeszgránát került elő, amelyet a helyszínen megsemmisített.

Június 13-án pedig a fővárosban akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. A III. kerületben, a Bécsi úton ugyanis, iskolaépítés közben találtak a munkások egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot. Amíg a szakemberek, Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével a veszélyes szerkezet hatástalanításán dolgoztak, a környéken található iroda-, és lakóházakból – biztonsági okokból – kitelepítették az embereket. A gránátot a tűzszerészek végül a helyszínen megsemmisítették.