Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a kertben, gyalogsági akna a Balaton partján

Szöveg: Szűcs László |  2011. augusztus 30. 6:03

A 34. héten, azaz augusztus 22–28. között 67 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1838 bejelentést kaptak.

Augusztus 22-én Csepelre riasztották a tűzszerészeket, mivel az egyik épülő háznál, földmunkák közben egy 81 milliméteres köd-aknavetőgránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Miskolcon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Majális parkban, a Szinva patak partján egy világháborús kézigránátra bukkantak az arra járók. A veszélyes szerkezetet a Martin László főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről, majd a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén augusztus 22-én Mórra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, ahol az egyik hétvégi ház udvarán, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 210 milliméteres, német gyártmányú rombológránát került elő, amit a központi gyűjtőbe szállítottak.

Augusztus 23-án a balatonboglári strandra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a parton, a kövek között világháborús robbanószerkezetre bukkantak a fürdőzők. A POMZ–2 típusú gyalogsági aknát a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szintén augusztus 23-án a főváros IV. kerületéből érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy az Árpád úton található gyermekotthon udvarán – földmunkák közben – két darab ködgránátot találtak. A második világháborús szerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről.

Augusztus 26-án a balatonaligai strand területén, a vízben találtak egy 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátot a fürdőzők. Szerencsére a második világháborús szerkezetet szállítható állapotban volt, így azt a Szabó Tamás törzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe vitte.

Augusztus 28-án Győrött, a Vasvári Pál utca egyik házának padlásáról került elő több, a második világháborúból visszamaradt szerkezet. A tűzszerészek egyebek mellett 13 darab karabélylőszert, egy gyakorló kézigránátot, valamint két darab, 30 milliméteres jelzőrakétát szállítottak el a helyszínről.