Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a vasúti kocsi mosdójában

Szöveg: Szűcs László |  2010. január 18. 11:50

A második héten, azaz január 11–17-e között 14 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig húsz bejelentést kaptak.

Január 11-én a Miskolci vasúti pályaudvarról jelentették a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy egy állomásra befutó szerelvény egyik mosdójában második világháborús aknavetőgránátot találtak. Az esetet a katonák átadták a rendőrség tűzszerész szolgálatának, akik a veszélyes szerkezetet a vasúti kocsiból elszállították és megsemmisítették.

Január 13-án a Pest megyei Pécelről, a helyi rendőrőrsről értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, hogy egy állampolgár 56 darab 9 milliméteres pisztolylőszert vitt be hozzájuk. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a lőszereket a központi gyűjtőbe szállította.

Január 15-én, a főváros XXII. kerületében, egy autószerelő műhelynél akadt dolguk a tűzszerészeknek. Földmunkák közben ugyanis egy második világháborús robbanószerkezet került elő. A helyszínre érkezett járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy az előkerült fémdarab egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátor része, amely nem tartalmaz robbanóanyagot. Az eszközt, amelyet a tűzszerészek szakzsargonban nem robbanó testnek neveznek, a központi gyűjtőbe szállították.

Január 17-én a Pest megyei Becskére is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, az egyik nyitott családi ház udvarán ugyanis egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.