Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a Dunában, bomba Ferihegyen

Szöveg: Szűcs László |  2011. március 3. 18:04

Több mint száz kézigránátot találtak a Dunában, a Margit-híd felújításához kapcsolódó munkálatok során március 3-án, csütörtökön délelőtt. Délután pedig a Ferihegyi repülőtérre is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az A2-es terminál építése közben egy 50 kilogrammos, magyar gyártmányú bomba került elő a földből.

A Margit-híd felújításához kapcsolódó munkálatok még jelenleg is zajlanak a fővárosban. Egyebek mellett végzik a Duna kotrását is az átkelő közelében. Csütörtökön délelőtt az egyik mederkotró gép két darab, német hadianyag konténert talált a vízben, a sportuszoda bejáratával szemben.

Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: természetesen azonnal a helyszínre küldtek egy járőrt. A tűzszerészek megállapították, hogy az egyik konténer üres, a másikban azonban 102 darab, a német gyártmányú kézigránátot, valamint gyújtószerkezeteket, kézigránát-gyutacsokat, töltényhüvelyt és másfél kiló lőpormaradványt is találtak. Az utánpótlás-konténerek mellett még három darab, német gyártmányú repeszromboló gránátot is kifordított a mederkotró kanala a vízből. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a veszélyes, második világháborús robbanószerkezeteket a központi gyűjtőbe szállította. Amíg a tűzszerészek a helyszínen dolgoztak, a rendőrök 200 méteres sugarú körben lezárták a területet. Ez érintette a budai oldalon a sziget futópályáját is.

Az alakulat parancsnokától megtudtuk, csütörtökön délután egy újabb „A" kategóriás, azaz soron kívüli intézkedést igénylő bejelentést is kaptak. A Ferihegyi repülőtér A2-es termináljának építése közben, földmunkák közben, magyar gyártmányú, 50 kilogrammos bombát találtak a munkások. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a bombának nincsen gyújtószerkezete, így nem jelent veszélyt a környezetére. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Hajdu ezredes elmondta azt is, az elmúlt évek tapasztalata, hogy a tél végén, a tavaszi jó idő beköszöntével ugrásszerűen megemelkedik a munkájuk. Megkezdődnek ugyanis a nagy földmunkákkal járó építkezések, valamint a mezőgazdasági munkálatok is. Mindez pedig azzal jár, hogy szinte minden nap kerül elő világháborús robbanószerkezet a talajból. Erre számítanak idén is…