Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a Mátyás-templomnál

Szöveg: Szűcs László |  2008. november 11. 9:00

A 45. héten, azaz november 3-a és november 9-e között 51 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 16 esetben soron kívül kellett intézkedniük. Többek közt még a Mátyás templomhoz is ki kellett vonulniuk.

Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének megbízott vezetője megtudtuk azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2230 bejelentést kaptak.

November 4-én a főváros VI. kerületéből, a Rózsa utcából kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy az egyik társasház szellőző aknájának tisztítása közben egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – kiemelte az aknából és a közelben kijelölt helyen megsemmisítette a 75 milliméteres páncéltörő gránátot.

Még ugyanezen a napon a várban is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Mátyás-templom előtti régészeti feltárásból ugyanis világháborús kézigránátok kerültek elő. A tűzszerészek – Érsek János törzsőrmester vezetésével – összesen tizennégy darab RG–42-es típusú gránátot és hét darab gyalogsági lőszert találtak, amelyeket a központi gyűjtőhelyre szállítottak.

Másnap ismét ki kellett vonulniuk a Mátyás-templomhoz, hiszen a régészek munkaárkából egy újabb kézigránát került elő. Ezt a veszélyes szerkezetet a tűzszerészek – Pásztor Norbert főtörzsőrmester – járőrparancsnok vezetésével a kijelölt helyen megsemmisítették.