Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a vasúti pálya mellett

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 26. 6:22

A 42. héten, azaz október 17–23. között 60 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítőfőnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2313 bejelentést kaptak.

Október 18-án Gödről érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, amely szerint a Kossuth utcában, közműépítés közben egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a helyszínen egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszlőszert talált, amelyet a közelben kijelölt robbantási területen meg is semmisített.

Ugyanezen a napon Székesfehérváron is akadt dolguk a tűzszerészeknek: a Seregélyes felé menő vasúti pálya felújítása közben ugyanis egy RPG–40-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránát került elő. A veszélyes, második világháborús szerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen. Ugyanide október 21-én is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, ekkor két darab RPG–43-as típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot találtak. A gránátokat a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Október 19-én a főváros VI. kerületébe, a Bajcsy-Zsilinszky útra kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel az egyik ház padlásán felújítás közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknavető-gránátra bukkantak. A robbanószerkezetet a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.

Október 20-án a Kisköre és Pusztataksony közötti építési területről kerültek elő második világháborús robbanószerkezetek. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerészjárőr egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknavető-gránátot, valamint tíz darab stabilizátorrészt talált a megjelölt területen. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen semmisítették meg a tűzszerészek.

Október 21-én Tatáról, a Zsigmond útról kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy csatornázási munkálatok közben világháborús robbanószerkezetekre bukkantak a munkások. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a munkagödörben egy 88 milliméteres és egy 82 milliméteres aknavetőgránát található. Előbbi olyan rossz állapotban volt, hogy a helyszínen, míg utóbbit a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg a tűzszerészek.

Ugyanezen a napon Székesfehérvár és Seregélyes között, a 62-es számú főút mellett is találtak második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet. Földmunkák közben egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba került elő. A bomba gyújtószerkezetét Janoczkó Tibor főtörzsőrmester, járőrparancsnok kiszerelte és a helyszínen megsemmisítette, míg a bombatestet a központi gyűjtőbe szállították.