Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: magyar parancsnoka lesz az EUFOR-missziónak

Szöveg: Antal Ferenc |  2023. október 31. 15:09

Az EUFOR Althea misszióba felajánlott kutató-mentő, légimentő és légi kiürítési képesség hosszú és nagy koncentrációt igénylő kiképzést követel meg mind a helikopter-személyzetektől, mind pedig az egészségügyi katonáktól. A MEDEVAC-képesség mellett a szentesi alakulat műszaki mentő képességébe is betekintést nyerhetünk az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsorának eheti adásában, melyben bemutatkoznak az MH Sportszázad katonasportolói is.

3

Hazánk egyik legfontosabb nemzetközi szerepvállalását jelentő EUFOR katonai misszió irányítását első magyar parancsnokként dr. Sticz László vezérőrnagy veszi át januártól. Az Európai Unió 2004 óta vezeti a műveletet Bosznia-Hercegovinában, a fő irány a négyéves polgárháborút lezáró daytoni békemegállapodásban foglaltak betartatása, ezzel is támogatva az államalakulat európai integráció felé vezető folyamatát. Magyarország álláspontja egyértelmű: a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása és nyugalma kulcsfontosságú nemcsak a térség országai, hanem Európa számára is, ezért a misszióban résztvevő államok feladata, hogy támogassák a helyi kormányzati szerveket a biztonságos környezet fenntartásában. Dr. Sticz László vezérőrnagy a magazinműsornak adott exkluzív interjúban hangsúlyozta: a magyar katonák az évek, évtizedek során olyan módon szocializálódtak, hogy képesek feladataikat bármilyen körülmények között ellátni. A külföldi missziók során ez a képesség beemel bennünket a legjobb feladatvégrehajtók közé, és ennek köszönhetően elismerően szólnak mindenhol a magyar honvédek tevékenységéről és hozzáállásáról. A misszió leendő parancsnoka beszélt arról is, hogy a hazaszeretetet a katona leginkább akkor érzi, amikor tudatosul benne, hogy szolgálata az otthon lévő szerettei biztonságának záloga.

1

Magasan képzett, kiemelkedő képességekkel rendelkező katonák, akik riasztás esetén a lehető legrövidebb idő alatt levegőbe emelkednek, hogy szinte bármilyen körülmények között megközelítve a helyszínt, szállítható állapotba hozzák a sérülteket – ők a magyar kutató mentő katonák, akik az EUFOR Althea misszió keretében jövőre Bosznia–Hercegovinába indulnak. Mivel hagyományosan az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet biztosítja a misszió MEDEVAC, azaz légi egészségügyi kiürítési képességet is, így ezt a feladatot jövő januárjától a Magyar Honvédség biztosítja majd. A missziós területre induló szakemberek egész évben, a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, segítsenek. Tevékenységük szinte eggyé kell, hogy váljon annak a három helikopter hajózó személyzetével, akikkel egy éven keresztül közösen teljesítenek majd szolgálatot. Az olajozott közös munka természetesen megköveteli, hogy a saját szakfelkészítéseiken túl közösen is gyakoroljanak, majd erről tanúbizonyságot adjanak.

2

Szolnokról Szentesre ugorva megtudhatjuk, mi a teendő akkor, ha egy összeomlott épület feltételezett sérültjeihez siető katonai konvoj útját egy, a beomlott úton keresztbe forduló jármű akadályozza. A HadERŐ stábja erre a kérdésre is keresi a választ, ezúttal a szentesi MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonáinak segítségével. Ehhez a feladathoz az elkötelezett, jól felkészült, szakképzett honvédek mellett modern, high-tech eszközök is kellenek, amelyek – az elmúlt évek korszerűsítési és képességfejlesztési erőfeszítéseinek köszönhetően – a katonai szervezet rendelkezésére állnak.

4

A szimulált katasztrófavédelmi helyzet mentési munkálatai közben megtudhatjuk: az első és legfontosabb, hogy a mentőalakulatok minden esetben megbizonyosodjanak arról, hogy a saját csapatok testi épségét semmiféle veszély nem fenyegeti. Ha a helyszínt biztosították, akkor lép a tettek mezejére a harctéri életmentő katona, akinek a feladata, hogy a magasabb szintű egészségügyi támogatás megérkezéséig stabilizálja a sérült állapotát.

5

A műsorban bemutatkozik a több évtizedes kihagyást követően, 2017-ben megalakult MH Sportszázad is: az az Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai éremmel, kvótával rendelkező sportolókból létrehozott alegység, amelynek tagjai katonai egyenruhában küzdenek Magyarországért. A sportban elért eredményeik mellett a katonasportolók különösen büszkék arra, hogy olyan katonai kötelmekkel összefüggő feladatokban is részt vettek, mint például a déli határ védelme, vagy a koronavírus-járvány elleni küzdelem. Meggyőződésük, hogy az élsport és a katonalét hasonló értékeket képviselnek, hiszen mindkét esetben fontos az állóképesség, a kitartás, a küzdőszellem, a hazaszeretet, a csapatmunka és a bajtársiasság.

A „HadErő – Hazámat szolgálom!” október 31-ei adása ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek
6440f72cdc04e568722839 másolat

Magazinműsor a HadERŐről

2023. szeptember 4. 15:58

Falcon_haderő_3 másolat

Valóra vált álmok

2023. szeptember 26. 12:30