Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: tűpontos Lynx, páratlan PzH 2000

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Rácz Tünde és Kertész László archívuma |  2023. október 24. 15:07

Az „Embert a vasra!” kampányra jelentkezett katonák alapkiképzésébe már betekintést nyerhettünk az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsornak köszönhetően, azonban felmerülhet a kérdés: mire képes pontosan a tömegeket vonzó Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű? Az eheti adásból többek között erre is megkapjuk a választ.

Lendületben a sereg forgatás  LYNX gyalogsági harcjármű bemutatása KLAC3773

A katonai rendészek széleskörű feladatkörének csupán egyik szegmense a menetoszlopok kísérése, amely összehangolt munkát, a bajtársakkal való együtt gondolkodást és rendkívüli helyismeretet igényel. Bár a megnövekedett kiképzési feladatoknak, gyakorlatoknak köszönhetően katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszlopokkal egyre gyakrabban találkozni az utakon, így nagy meglepetést már nem okoz látványuk. Pósta Gábor László zászlós, aki már tizennyolc éve az MH Katonai Rendészeti Ezrednél teljesít szolgálatot, az adásban elmondta: ha az ember egy konvoj útjába kerül „a legjobb megoldás az, ha lassít és félrehúzódik.”

Menetoszlop KLAC4160

A Magyar Honvédség legújabb nagymacskája, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű nemhiába kapta az éleslátásáról is ismert Hiúz nevet: a menetstabilizált toronynak köszönhetően mozgás közben, akár kétezer méteres távolságról is egy mesterlövész pontosságával találja el a célt. A tűzerőn kívül még két fő szempontot kell figyelembe venni, ha egy harckocsiról beszélünk: a páncélvédettséget, illetve a mozgékonyságot.

A Lynx mindkét szempontból jól teljesít, hiszen a 49 tonnás harcjármű 70 km/órás végsebességre képes, páncélvédettsége kapcsán pedig Illés Marcell törzsőrmester kiemelte: „képes a kezelőszemélyzet és a deszant állományának védelmére is.” Hozzátette: „a neve is sugallja, hogy ez egy nagyobb testű macska, mégis nagyon fürge és a képességei nagyon változatos feladatok végrehajtását teszik lehetővé.”

Lynx projekt fotózása KLAC3301

A műsorból kiderül, hogy a Magyar Honvédségen belül egyedülállóan az MH Altiszti Akadémia foglalkozik közelharc kiképzésekkel; beleértve a rendész-, lövész- és speciális felkészítéseket, illetve a késharcot. És hogy mit követelnek meg ezek a katonáktól? Folyamatos tanulni vágyást, jó állóképességet, alázatot és kitartást. Ne feledjük: a jó fizikai felkészültség a katona legfőbb fegyvere.

közelharc_Szentendre_Rácz_1

Az eheti adásának utolsó blokkja szintén a haderőfejlesztés több éves folyamatának egyik kézzel fogható eredményét mutatja be. Ez pedig nem más, mint a német gyártmányú, PzH 2000 önjáró löveg, amely típusában nem csak a leggyorsabbnak, hanem a legmodernebbnek is számít. A high-tech eszköz egyik legnagyobb harcászati előnye, hogy 360 fokban képes irányozni, emellett tíz másodperc alatt akár három gránátot is képes kilőni, így tűzüteme a 21. századi, korszerű haditechnikai eszközök között is páratlan. A Magyar Honvédség tüzérségének ütőképességéhez nagyban hozzájáruló PzH 2000 önjáró löveg rendszeresítésének jelentőségét Vörös Balázs százados így foglalja össze: „az előző tüzérségi eszközhöz képest, az elmúlt egy-két évben tulajdonképpen ötven évet ugrottunk az időben!”

PzH 2000HU Kampány fotózás  KLAC2054

A „HadErő – Hazámat szolgálom!” október 24-ei adása ide kattintva tekinthető meg. 

Kapcsolódó cikkek
6440f72cdc04e568722839 másolat

Magazinműsor a HadERŐről

2023. szeptember 4. 15:58

Falcon_haderő_3 másolat

Valóra vált álmok

2023. szeptember 26. 12:30