Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajókat küld a Kuril-szigetekhez Oroszország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 16. 8:25

Két hadihajót küld a a vitatott hovatartozású Kuril-szigetekhez Oroszország – közölte augusztus 14-én, kedden a moszkvai védelmi minisztérium. A szigetlánc négy déli tagjára Japán is igényt formál.

A minisztérium tájékoztatása szerint a Nyevelszkoj Admirális partraszállító hajó és a Kalar nevű vontatóhajó a négy vitatott sziget közül hármat látogat meg, ahol a tengerészek részt vesznek a második világháborúban elhunyt szovjet katonák tiszteletére rendezendő megemlékezéseken.

Tokió szerint a Kuril-szigetcsoport négy déli tagja – amelyeket a második világháború végén foglalt el a Szovjetunió – Japánhoz tartozik, azokat „északi területeknek" nevezik a szigetországban. A vita miatt Oroszország és Japán között a mai napig nincs békeszerződés, amely hivatalosan is lezárná világháborús szembenállásukat.

Dmitrij Medvegyev 2010-ben az első orosz elnök volt, aki meglátogatta a szigetcsoport egyik vitatott hovatartozású tagját, júliusban pedig miniszterelnökként lépett a területre. Japán mindkét esetben heves tiltakozásának adott hangot.

A hadihajók útja egybeesik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) oroszországi csúcstalálkozójával, amely szervezetnek Japán is tagja.