Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hárman buktak bele az afganisztáni légitámadásba

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 27. 19:11

A vezérkari főnök felmentése, valamint a védelmi minisztérium egyik államtitkárának és a volt védelmi miniszternek lemondása követte a szeptember 4-i kunduzi bombázás miatt kipattant belpolitikai botrányt Németországban. A helyzetet a honvedelem.hu kérésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő értékelte.

Az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai botrányának nevezte Nógrádi György, hogy csütörtökön a német védelmi miniszter felmentette a Bundeswehr főszemlélőjét – gyakorlatilag vezérkari főnökét – majd ezt követően a védelmi tárca egyik államtitkára, sőt pénteken a volt védelmi miniszter is távozott posztjáról.

Az ügy előzménye: szeptember 4-én az Afganisztánban állomásozó német csapatok kérésére a NATO csapatok légiereje (egy amerikai gépekből álló kötelék) csapást mért Kunduz közelében két, üzemanyagot szállító tehergépjárműre. A járműveket nem sokkal korábban szerezték meg a felkelők, s a német kontingens parancsnoksága attól tartott, egyfajta guruló bombaként használhatják a tartálykocsikat katonák ellen. A támadásban közel százötvenen vesztették életüket – bár más adatokat mondott a Karzai-féle központi kormány és a NATO is – többségükben civilek.

A politikai bomba csütörtökön robbant, amikor az egyik napilap megszellőztette: értesülései szerint a katonai vezetés és a védelmi minisztérium szándékosan eltussolta, hogy a kunduzi német parancsnok által elrendelt, s két amerikai vadászgép által végrehajtott szeptember eleji afganisztáni légi csapásban nagyszámú civil is meghalt.

Az újságban olvasható: nem sokkal az eset után Franz Josef Jung akkori védelmi miniszter (aki péntekig az új német kormány munkaügyi minisztere volt) cáfolta, hogy a támadás polgári áldozatokat is követelt volna, és csak később utalt ennek lehetőségére.

Ugyanakkor a napilap által most nyilvánosságra hozott dokumentumok – köztük a támadást végrehajtó gépek videofelvételei – egyértelműen bizonyítják a bombázás előtt rengeteg civil állt a tartálykocsit közelében.

A lap megjelenése után Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter felmentette a Bundeswehr főszemlélőjét,

(vagyis vezérkari főnökét), a négycsillagos Wolfgang Schneiderhan tábornokot. Emellett pedig a tárca egyeik államtitkára, Peter Wichert lemondott posztjáról.

A német ellenzék már csütörtökön délután sem érte be ezzel a „vezéráldozattal" – nyilatkozta a honvedelem.hu-nak Nógrádi György –, ők azt szerették volna, hogy az akkori védelmi miniszter, Franz Josef Jung is távozna a kormányból. Kívánságuk rövid időn belül teljesült, hiszen a tárcavezető péntek délután felajánlotta lemondását Angela Merkel kancellárnak, aki azt el is fogadta.

A biztonságpolitikai szakértő az ügy kipattanásának napján éppen Berlinben tartózkodott, ahol az Atlanti Tanács éves gyűlésén vett részt. Mint elmondta: természetesen az ülésen is szó esett a botrányról, s a tanácskozáson részt vevő vezető biztonságpolitikai szakemberek és politikusok egyaránt úgy látták, nagyon komoly kommunikációs hiba történhetett, amely ehhez a tragédiához vezetett.

Nógrádi György szerint időközben kiderült az is, hogy a civil áldozatok „lehetőségét" – még a csapás elrendelése előtt – Georg Klein ezredes, a német kontingens akkori parancsnoka sem zárta ki. Az ezredest egyébként azóta hazahívták Afganisztánból és nem kizárt, hogy vizsgálat indul ellene.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a német közvélemény felháborodása azért ennyire erős, mert a német hadsereg nincs alárendelve a kormánynak, közvetlenül a parlamenttől kapja a felhatalmazást. Éppen ezért jogos az elvárás, hogy a katonai vezetés mindenről pontosan tájékoztassa a képviselőket és a lakosságot. Ez pedig most nem így történt…

– A németeket rettenetesen zavarja, hogy ők eddig nagyon hittek az emberi élet védelmében, s most mégis rajtuk „csámcsog" az összes NATO tagállam. Hogy íme, ők is hibáztak – mondta Nógrádi György, hozzátéve: a németek mindezzel az új amerikai Afganisztán-stratégiát is hátráltatják, amelynek alapvető célja a lakosság megnyerése.

Bonyolítja a helyzetet – hangsúlyozta Nógrádi György –, hogy a Bundeswehr éppen most tárgyalja a külföldi, vagyis az afganisztáni, a libanoni és a szomáliai katonai szerepvállalás meghosszabbítását. Ráadásul az afganisztáni csapaterősítés kérdéséről hamarosan dönteni kell.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Nógrádi György elmondta azt is, hogy a kunduzi incidens közvetlenül nem befolyásolja az Afganisztánban szolgálatot teljesítő német katonák biztonságát. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy Németországban nagyon sok afgán él, akik nem szeretnék, ha feledésbe menne a több mint száz halálos áldozatot követelő eset, tehát az ügy közvetve mégis biztonságpolitikai kockázatot jelent a német katonák számára. Ráadásul egy afgán származású német ügyvéd már most elvállalta a halottak és hozzátartozóik védelmét egy esetleges per során. Azaz szinte biztos, hogy az esetnek lesz még folytatása.