Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rendszer és az állomány is jól vizsgázott

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. október 19. 14:33

Az Active Guardian 2013 kiképzési céljai megvalósultak, a fő célkitűzéseket elérte a gyakorlat – értékelte október 18-án az elmúlt három hétben lefolytatott, számítógéppel támogatott gyakorlatot dr. Orosz Zoltán altábornagy.

A befejeződött Active Guardian 2013 gyakorlat, amelyet dr. Orosz Zoltán altábornagy értékelt péntek délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. „Amióta létezik a Magyar Honvédség szimulációs rendszerre, nem volt példa annak egyidejű, teljes vertikumú működésére" – mutatott rá a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese.

1595961653

Orosz Zoltán altábornagy szerint a csúcsra járatott rendszer jól vizsgázott és hathatósan segítette a felkészülést, működésében a szimuláció első napján egy rövid túlterhelést leszámítva semmiféle fennakadást nem lehetett tapasztalni, pedig a gyakorlat egyes szakaszaiban mintegy tízezer objektum mozgott egyidejűleg a virtuális térben.

Szintén mérföldkő volt az Active Guardian abban a tekintetben, hogy a katonai oldal gyakorlatához kapcsolódóan a tárca közigazgatási állománya is részt vett a feladatokban.

Orosz Zoltán hangsúlyozta: a visszajelzések és a tapasztalatok szerint mindezt a résztvevők is roppant hasznosnak találták. Ugyanezt emelték ki a különböző társminisztériumok összekötői is, akik szintén gyümölcsözőnek ítélték a gyakorlatot. Emellett különböző országos, megyei, helyi hatáskörű szervek – így többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat – is bekapcsolódtak a végrehajtásba.

1595961653

Az altábornagy kiemelte az önkéntes tartalékos rendszer bevonását is. Az egyik „szatelitgyakorlat", a Feltöltés 2013 a hadkiegészítés, a bevonultatás gyakorlását szolgálta egy debreceni szakmai nappal, a sorozás rendszerének bemutatásával. E komponensre a KatonaSuli-program is rákapcsolódott a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai révén.

Orosz Zoltán leszögezte: a három hét gyorsan eltelt, a kiképzési célok megvalósultak, a fő célkitűzéseket elérte a gyakorlat. Az Active Guardiant – amely tulajdonképpen az Alapos Bázis 2012 folytatása volt – jövőre szintén folytatni kell majd a megszerzett tapasztalatok felhasználásával.

1595961653

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária