Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átfogó képet kaptak a kibertér védelméhez szükséges módszerekről és eszközökről

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 29. 11:43

Első alkalommal rendezték meg Budapesten a NATO Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – NATO CCD COE) kihelyezett tanfolyamát január 25-29. között. A kurzust – a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (HVK HIICSF), valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közös szervezésében – az NKE Hungária körúti bázisán tartották.

1596007868

A „Bevezetés a digitális nyomelemzésbe" (Introductory Digital Forensics) elnevezésű tanfolyam célközönségét olyan technikai szakemberek, rendszer-adminisztrátorok alkotják, akiknek munkájuk során rendelkezniük kell azzal a képességgel, hogy az informatikai rendszerekben észlelt anomáliákat, incidenseket felismerjék és kezeljék, az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat hatékonyan végezzék.

A kurzus megnyitásakor dr. Kassai Károly ezredes, a HVK HIICSF Elektronikus Információvédelmi Osztályának osztályvezetője hangsúlyozta: a Magyar Honvédség alapvető érdeke, hogy a katonai képességek megbízható védelme miatt a nemzeti kibertér és a nemzeti katonai kibertér biztonságát célzó szakterületeken folyamatos legyen a fejlődés és a fejlesztés. Mindez azonban a szakállomány szakmai képzése nélkül elképzelhetetlen.
Az ezredes kiemelte: a Magyar Honvédség kezdeti kibervédelmi képességének megteremtése a Honvédelmi Szakpolitikai Program magas prioritású területe. A megindított fejlesztések szempontjából létfontosságú, hogy az összes lehetséges szervezési és technikai megoldás rendelkezésre állása mellett a megfelelően képzett szakállomány is része legyen a védelmi képességnek, illetve minden szervezeti együttműködési lehetőség hatékonyan támogassa a nemzeti katonai kibertér védelmét.

1596007868

Ennek az együttműködésnek az érdekében a tanfolyamon a HVK HIICSF szakterületi képviselőn kívül nem csak az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltjei által delegált szakterületi képviselők, hanem a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (Kormányzati Eseménykezelő Központ), az NKE és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviselői is részt vettek.

A tanfolyam jellegéből adódóan bevezető jellegű volt, a résztvevők átfogó képet kaptak a kibertér védelméhez szükséges módszerekről és eszközökről. Az NKE bevonásával támogatást nyert a NATO CCD COE azon célkitűzése is, hogy a jövőben a központ tanfolyamaihoz kapcsolódó teljes képzési csomagot a szponzornemzetek számára átadják, így a további képzések a jövőben a célnemzet oktatóival történhessenek („train the trainers" koncepció).

1596007869

A tanfolyam öt napja alatt a központ oktatói – Michal Sadloň százados és Patrycjusz Zdzichowski őrnagy – számos gyakorlati példán keresztül mutatták be a digitális nyomozati képességhez kacsolódó eszközök használatát. A feladatokat minden tanfolyami résztvevő önállóan, saját munkaállomáson hajthatta végre, ezáltal gyakorlati tapasztalatokat szerezve. A tanfolyam során szerzett ismeretek nem csak a napi munkavégzés során hasznosíthatók, de hatékonyan felhasználhatók majd a különböző kibervédelmi gyakorlatok (NATO Cyber Coalition, Locked Shields stb.) során is.

A NATO CCD COE Tallinnban (Észtország) alakult 2008-ban. Hazánkon kívül 17 ország szakemberei dolgoznak a Központban azon, hogy a központ által biztosított képzési lehetőségeken keresztül erősítsék és fejlesszék a szponzornemzetek kibervédelmi képességeit. A központ számos kutatási projekttel támogatja a NATO szervezetek és a szponzornemzetek igényei alapján a szövetség, és a Nemzetek kibervédelem területén tett célkitűzéseit, beleértve a nemzetközi jog területét és a gyakorlatok támogatását is.

Az öt napos kurzus kiváló gyakorlási lehetőséget biztosított a résztvevők számára az új technológiák megismerésére, védelmi eszközök szimulált környezetben történő tesztelésére és kipróbálására.

1596007869