Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a 34. IMOC tanfolyam

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. október 18. 10:39

Oklevél-átadással és portréavatással ért véget a 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

1596040006

A rendezvényen a hallgatók, valamint az MH BTKK személyi állománya mellett jelen volt többek között Szabó István alpolgármester, Ashraf Ahmed, a budapesti Egyiptomi Nagykövetség második titkára, Wolfgang Illner alezredes, a német nagykövetség katonai attaséja, Santiago Conde de Arjona ezredes, a spanyol nagykövetség katonai attaséja, illetve a helyőrségben települt alakulatok, a társszervek parancsnokai, képviselői, valamint a Légierő Zenekar Szolnok muzsikusai.

A szeptember 25-én kezdődött tanfolyam harmincegy résztvevője közül huszonöten külföldről érkeztek a megyeszékhelyre: Burkina Faso, Egyiptom, Észtország, Fehéroroszország, Georgia, Kanada, Kazahsztán, Kína, Marokkó, Mauritánia, Németország, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Spanyolország, Srí Lanka és Zimbabwe delegált hallgatót, a magyar felkészülők közül pedig két rendőr és négy katona vett részt az IMOC-on. A nemzetközi oktatói csoport tagjai Bosznia-Hercegovinából, Finnországból és Németországból érkeztek, míg a magyar oktatók aktív állományú és Önkéntes Műveleti Tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek köréből kerültek ki.

1596040006

A felkészülők az első héten elsősorban elméleti foglakozásokon vettek részt, megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kapott a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A második héten kezdődött gyakorlati foglalkozások közt szerepelt angol-nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, helikopteres légi-felderítés, valamint egy két napos zárógyakorlat.

A három hetes felkészítés utolsó napján Drót László ezredes, központparancsnok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet a résztvevőknek, akik ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, az EBESZ, az EU és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban – vagy más béketámogató művelet keretében – külföldi szolgálatot teljesítsenek.

1596040006

Magyarország immár húsz éve tart IMOC felkészítést, a 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam azonban rendhagyó módon portréavatással ért véget. Az MH BTKK falai között 2014-ben, a Kiképző Központ fennállásának tizedik évfordulója alkalmából hagyományteremtő céllal elhelyezett emléktábla a békefenntartás kezdeti korszaka kiemelkedő személyisége, Pintér Gyula vezérőrnagy előtt tiszteleg. A 34. IMOC zárómozzanataként a modern kori nemzetközi békefenntartás egy újabb kiemelkedő egyéniségének állítottak emléket, aki nem csak a békefenntartókhoz, hanem közvetlenül Szolnokhoz is erős szállal kötődött. Kapetanovits Milos százados egyike volt az első békefenntartóknak, akik 1904 és 1909 között a török hadsereg állományában a Balkánon teljesítettek nemzetközi békefenntartó szolgálatot, 1910-ben a szolnoki 68-as császári és királyi gyalogezred tisztikarának is tagja volt.

A központparancsnok elmondta: hadtörténészek hívták fel a figyelmet arra, hogy a 68-as gyalogezredben szolgáltak olyan tisztek, akik részt vettek békefenntartó tevékenységben. „Levéltári kutatásokat végeztünk annak érdekében, hogy bebizonyítsuk, a 20. század elején már Szolnokon szolgáló katonák is részt vettek a békefenntartásban. Ez azért fontos számunkra mert ma Szolnok a magyar békefenntartó kiképzés központja. Úgy gondoltuk, a mi küldetésünk része, hogy a hadtörténetünkben meglévő ilyen párhuzamosságot felkutassuk, így találtuk meg Kapetanvoits Milos századost. Hadtörténészi segítséggel illetve levéltári adatokra támaszkodva egy korhű egyenruhát, kitüntetést és egy félalakot ábrázoló portrét sikerült készíttetni" – ismertette Drót ezredes.

1596040006