Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfelejtett parancsnok

Szöveg: Takács Vivien |  2014. december 19. 13:44

Kratochvil Károly altábornagy életéről szóló dokumentumfilmet mutattak be Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) márványtermében december 17-én, szerdán.

Az „Elfelejtett parancsnok" című film vetítését megelőzően dr. Kovács Vilmos ezredes elmondta:  Kratochvil Károly 1923-1924 között a Hadtörténelmi Múzeum igazgatója volt. A HM HIM parancsnoka hozzátette: „ha nem is ugyanabban a beosztásban, de büszkeséggel tölt el, hogy elődömnek tekinthetem őt."

1595984750

Az ezredes beszéde után felolvasták Kun Szabó István vezérőrnagynak, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának köszöntőlevelét, amelyben úgy fogalmazott, hogy Kartochvil Károly nemcsak katonaként a harctéren, de emberként az élet más területein is helyt állt.
Mint írta: előzetesen megtekintve a filmet az altábornagy nincs is teljesen elfeledve; Kratochvil mellszobrát Blaskó János szobrászművésznek köszönhetően 2009-ben állították fel Kézdivásárhelyen.

1595984750

Elhangzott szeptember 1-jétől a debreceni honvéd középiskola Kratochvil Károly  altábornagy nevét viseli. „Az utókor ezzel a cselekedettel egyszerre rótta le sok évtizedes adósságait egy méltatlanul elfeledett ember iránt, és egyszerre adhatott olyan példaképet a ma fiataljainak, akire büszkén nézhet fel ma egy honvédtiszt" – hallhattuk.

1595984750

A filmben Kratochvil Károly altábornagy és a magyar történelmi tudatból máig hiányzó Székely Hadosztálynak kívánnak emléket állítani a rendezők. Az altábornagy nemcsak nagyszerű katona, de kiváló pedagógus és rendkívüli egyéniségű ember volt. Festészettel, iparművészettel éppúgy foglalkozott, mint az írással, a történelemmel, a közélettel és a külpolitikával. Nyugalmazott altábornagyként a Horthy-korszak civil társadalmának egyik legaktívabb, legismertebb alakja volt.

A beszédeket követően levetítették a közel ötven perces dokumentumfilmet.

1595984751

Fotó: Galovtsik Gábor