Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elindult a Galícia Expressz

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. július 16. 8:30

Az első világháború centenáriuma alkalmából a Nagy Háború keleti frontjának lengyel hadszíntereit bejáró történelmi emlékvonat, a Galícia Expressz, közel négyszáz utassal a fedélzetén július 15-én, vasárnap reggel 6 óra 28 perckor futott ki Budapestről, a Nyugati pályaudvarról.

A MÁV Nosztalgia Kft., valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) által szervezett történelmi időutazáson résztvevőket a tizenegy órás vonatút során is számos program várta. Az érdeklődők történelmi előadásokat hallgathattak meg többek között a gorlicei áttörésről, Przemysl védelmi rendszeréről, városi életéről, az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregéről, Gyóni Géza életrajzáról és költészetéről, a Nagy Háború hadifoglyairól, valamint a központi hatalmak és az orosz cári haderő fegyverzetéről, egyenruházatáról, felszereléséről a HM HIM hadtörténészeinek tolmácsolásában.

A hagyományőrző bemutatókon lehetőség nyílt közelebbről is megismerkedni az egykori katonai egyenruhákkal, felszerelési tárgyakkal és fegyverekkel, az előadókocsiban pedig a Sebő Együttes tagjaival magyar bakanótákon keresztül elevenedtek meg a katonaélet különböző állomásai.

Az emlékezés vonata nem sokkal 17 óra után érkezett meg a krakkói pályaudvarra.

1599190492