Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előtoborzás a főiskolán

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. április 14. 7:14

Állásbörzét szervez április 16-án, szerdán a Kecskeméti Főiskola, amelyre meghívták a Bács-Kiskun megyei toborzóiroda munkatársait is. Ők azonban nem tudnak részt venni a rendezvényen, mert annak időpontja egybeesik a Honvédelmi kötelék-program keretében meghirdetett verseny megyei döntőjével. Ezért idén a toborzók pár nappal korábban települtek ki a főiskolára.

1595970328
A lányok közül is egyre többen érdeklődnek a az önkéntes katonai szolgálat iránt

Előrehozott toborzónapot tartottak a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karán az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai. Kollár Ernő főtörzsőrmester, katonai igazgatási altiszt és Ádám Dorina közalkalmazott az április 16-ai állásbörze felkészítőnapján tájékoztatták a leendő mérnököket az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra való jelentkezés feltételeiről.

Kollár főtörzsőrmester a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: kiemelt feladatuknak tekintik a főiskolások és az egyetemisták körében végzett toborzómunkát. A Kecskeméti Főiskolával tavaly vették fel a kapcsolatot, először a diákönkormányzat tagjaival beszélték meg a közös munka lehetőségeit, a közeljövőben pedig együttműködési megállapodás aláírását tervezik. Ebben a főiskola vezetése vállalja, hogy biztosítja az intézményen belüli toborzómunka feltételeit, és ezekre a rendezvényekre saját zárt láncú tájékoztató rendszerén is felhívja a hallgatók figyelmét.

1595970329
Szolgálati elfoglaltságuk miatt az április 16-ai állásbörze helyett a rendezvény felkészítőnapján települtek ki a Kecskeméti Főiskolára a toborzóiroda munkatársai

A toborzók munkáját a főiskola két gépészmérnök hallgatója, Fazekas Sándor és János Richárd önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezetők is segítették. Ők tavaly nyáron vettek részt a szentendrei alapkiképzésen, amit most egy „remek buliként" emlegettek. Nagyon jó volt a társaság, az azonos korú fiatalok közt gyorsan teltek a napok. Egyáltalán nem voltak teljesíthetetlenek a feladatok.

Götz Gábor harmadéves gépészmérnök hallgató már régóta szeretné „kipróbálni" magát önkéntes műveleti tartalékosként. Örült a toborzók kitelepülésének, s a helyszínen alá is írta a jelentkezési lapot. Azt pedig kimondottan kedvezőnek tartja, hogy a főiskolások részére idén is a nyári szünetben lesz az alapkiképzés. Egyelőre csak arra kíváncsi, hogy milyen az egészségi állapota, a fizikai állóképessége, mennyire képes egy esetleges stresszes helyzetben elvégezni a rábízott munkát. Meggyőződése ugyanis, hogy a későbbi életében nagyon hasznosak lesznek ezek a tapasztalatok.

1595970329
A toborzók munkáját a főiskola két hallgatója, Fazekas Sándor és János Richárd önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezetők is segítették

Dudás Viktor viszont a gépészmérnöki diploma kézhezvétele után hivatásos katonai pályára készül. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre fog jelentkezni, repülőmérnökként szeretne dolgozni. Terve megvalósításához pedig kiváló „ugródeszkának" tartja az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálatot.

Péter Ádám is hasonló okok miatt állt meg a toborzók asztalánál, ő azonban szerződéses katona szeretne lenni. A főiskola elvégzése után fog jelentkezni a szolgálatra, gépészmérnökként gépjárművek, technikai eszközök közelében szeretne dolgozni. Úgy gondolja, hogy „bentről" önkéntes műveleti tartalékosként nagyobb esélye van a tervei megvalósításának.

1595970329
Götz Gábor harmadéves gépészmérnök hallgató a helyszínen írta alá a jelentkezési lapot

Fotó: a szerző felvételei