Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékelik az ENSZ békefenntartó missziók stratégiai, műveleti helyzetét

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. március 26. 15:30

Az Egyesült Államokban tesz hivatalos látogatást dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök március 23−28. között. Ennek során részt vesz az ENSZ békefenntartó tevékenységében szerepet vállaló tagállamok vezérkari főnökeinek New Yorkban megrendezendő konferenciáján.

A New York-i ENSZ-konferencia célja a békefenntartó missziók stratégiai és műveleti helyzetének értékelése, a békefenntartó kontingensek előtt álló legfontosabb kihívások elemzése, valamint a kialakult helyzetek kezelése.

Benkő Tibor vezérezredes a látogatás során felkereste a norfolki NATO Transzformációs Parancsnokságot (Allied Command Transformation − ACT), ahol találkozott az ott szolgáló magyar katonákkal is. Az MH Nemzeti Összekötő Képviselet magyar katonái rövid jelentésekben tájékoztatták a Honvéd Vezérkar főnököt a szolgálati feladataikról, a transzformációs parancsnokság rövid és hosszú távú elgondolásairól, valamint a kiképzések és gyakorlatok jelenlegi rendszeréről.

1595990165

A látogatás harmadik napján Benkő vezérezredes látogatást tett a washingtoni Nemzeti Gárdák Tevékenységét Koordináló Hivatalnál (National Guard Bureau), ahol Joseph L. Lengyel altábornagy, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti gárdák irodájának vezetőhelyettese fogadta.
A találkozó jelentőségét az adta, hogy a Magyar Honvédség 20 évre visszatekintő kiképzési, felkészítési és partnerségi kapcsolatban áll az Ohiói Nemzeti Gárdával (ONG), a magyar katonák az afganisztáni műveleti területen is hajtottak végre közös feladatokat az amerikaiakkal.

A találkozón megerősítést nyert, hogy a két szervezet közötti eddigi jó együttműködés − kiegészítve a Szerbiával való partnerségi kapcsolattal − hatékonyan szolgálhatja a térség biztonsági stabilitását.
A találkozón az ukrán helyzet értékelésén és elemzésén túl szó volt a Magyar Honvédség jelenlegi és jövőbeni missziós szerepvállalásáról, valamint az Ohiói Nemzeti Gárdával való együttműködés lehetőségéről.
Összegzésként elhangzott, hogy a nemzeti gárda régiós érdeklődése egybeesik a magyar érdekekkel, így az eddig elért pozitív eredményekre és kapcsolatokra támaszkodva a közös fellépés jelentős eredményeket ígérhet.

1595990165

Ezt követően dr. Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete fogadta a Honvéd Vezérkar főnököt. A találkozón megvitatták a magyar−amerikai műveleti együttműködés legfontosabb kérdéseit. A megbeszélés során többek között szó esett arról is, hogy a védelmi együttműködés egyik kiemelkedő területe a különleges műveleti képesség erősítése, amelynek fejlesztésére mind hazánk, mind az Egyesült Államok a kétoldalú védelmi együttműködés sarokköveként tekint.

Fotó: Honvéd Vezérkar