Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonhetedszer is Tavaszi emlékhadjárat

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 26. 15:52

Huszonhetedik alkalommal indul útjára Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, a Tavaszi emlékhadjárat a Magyar Hagyományőr Világszövetség, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében, március 28-án, szombaton.

A számos helyszínt érintő, többnapos program során hagyományőrzők − huszárok, tüzérek, gyalogosok − járják végig az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat állomásait Magyarországon és a Felvidéken. Az emlékhadjárat útvonala harmincöt településen halad át, ahol a hagyományőrzők megemlékezéseken vesznek részt, de lesznek történelmi előadások, népzenei és néptáncműsorok, rockkoncertek, huszárkonyha-főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és természetesen látványos csatabemutatók is, amelyeket gyalogsági alakulatok, tüzérség és a még több lovas tesz színesebbé.

1595990166

Az 1989 óta zajló programsorozaton közel hatvan katonai hagyományőrző és számos más társadalmi szervezet vesz részt. Az emlékhadjárat „katonái" saját korhű ruházatukkal, felszereléseikkel és történelmi fegyvereikkel idézik fel a magyar történelem egyik igen jelentős katonai sikereket felmutató hadi eseménysorozatát.

A tavaszi emlékhadjárat több mint negyedszázados történelmére támaszkodik a Zrínyi Kiadó nemrégiben megjelent kiadványa. A látogatók a csatabemutatók több helyszínén jelentős kedvezménnyel – 6000 forint helyett 4800 forintért – vásárolhatják meg Fülöp Tibor Zoltán Huszárkalandok című könyvét. Így lesz ez április 2-án, a hatvani csata megidézésekor, Boldog község határában, majd április 4-én, a tápióbicskei csata helyszínén, valamint 8-án Vácott, a Hétkápolna térségében rendezendő bemutatón.

(Felvételünk a tavalyi tápióbicskei csata újrajátszásánál készült.)

Dokumentumok