Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok szerint az amerikai csapatok jelenléte veszélyezteti a béke lehetőségét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 26. 16:41

Az Afganisztánban állomásozó 9800 amerikai katona kivonásának lassítása, amiről előző nap Barack Obama amerikai elnök tett bejelentést, veszélyezteti a béke lehetőségét a tálib felkelőkkel – figyelmeztetett március 25-én, szerdán Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője.

Obama kedden Washingtonban, Asraf Gáni afgán államfővel való egyeztetése után jelentette be, hogy az Egyesült Államok az eredeti tervekkel ellentétben nem csökkenti, hanem 2015 végéig a jelenlegi 9800 fős szinten tartja afganisztáni katonai kontingensének létszámát. A korábbi tervek szerint az év végére csak 5500 katona maradt volna Afganisztánban, a csapatkivonás lelassítását Gáni kérte.

Az amerikai elnök ugyanakkor hozzátette, hogy a katonák végleges kivonásának határideje továbbra is 2017 (akkorra mintegy ezer katona marad a kabuli amerikai követség körzetében), s az sem változott meg, hogy az amerikai erőknek már nincs harci szerepük.

„Obama bejelentése azt jelzi, hogy az amerikaiak folytatják afganisztáni megszállásukat" – mondta Mudzsahid. „(Az Egyesült Államok) megpróbálja megmenteni a kabuli bábkormányt. Mi addig folytatjuk a küzdelmet, amíg ki nem vonulnak" – tette hozzá, megismételve a béketárgyalások feltételéül szabott, évek óta használt érvet.

„Amikor az amerikaiaknak és a NATO-nak több mint százezer katonája volt afgán földön, nem tudtak legyőzni bennünket. Most tízezren vannak, és szintén nem tudnak tenni semmit… Addig folytatjuk a harcot, amíg vereséget nem szenvednek" – szögezte le a tálib szóvivő.

Az utóbbi hetekben az afgán vezetés a térség több országával – Pakisztánnal, Indiával, Szaúd-Arábiával, sőt Kínával is – diplomáciai egyeztetésekbe kezdett azért, hogy kedvező feltételeket teremtsen a béketárgyalásokhoz a tálib felkelőkkel. Kabul elismerte, hogy az egyeztetések egyelőre nem kezdődtek meg.