Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba látogatott a lengyel vezérkar főnöke

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. február 6. 14:52

A lengyel-magyar katonai kapcsolatok kiválóak, továbbfejlesztésüket az országaink közötti jó viszony mély történelmi gyökerei, az EU- és NATO-tagság, valamint az érdekeinket kölcsönösen szolgáló, regionális együttműködésben rejlő lehetőségek támogatják – jelentette ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután udvariassági látogatáson fogadta február 6-án, csütörtökön Rajmund T. Andrzejczak vezérezredest, Lengyelország vezérkarfőnökét.

1596075796

Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka meghívására február 5-6-án hazánkba látogatott Rajmund Tomasz Andrzejczak vezérezredes, a Lengyel Fegyveres Erők vezérkarfőnöke. A két napos találkozó során a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást fegyveres erőikben végbemenő folyamatokról, különös tekintettel a katonai képességek növeléséről, a haderő modernizációjáról, valamint az országokat érintő fő biztonsági kihívásokról. A megbeszélések fontos elemeként a felek kifejtették álláspontjukat a katonai együttműködés további fejlesztésének lehetőségeiről is.

1596075796

A Magyar Honvédség Parancsnokának meghívására kétnapos magyarországi látogatásra érkezett Andrzejczak vezérezredes. A delegációt fogadta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is, aki a tárgyalást követően arról beszélt, hogy a két ország hagyományosan jó kapcsolata, nem csak politikai, hanem katonai szempontból is erős.

A védelmi tárca vezetője felidézte, hogy 100 éve zajlott a varsói csata, mely – magyar segítséggel – hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország megvédje az első világháború végén visszanyert függetlenségét.

Mint mondta a magyar-lengyel különleges műveleti erők közötti együttműködés kiemelkedő. Hazánk számít arra, hogy a hosszú távú együttműködés keretében a lengyel fél kiemelt stratégiai partnerként tekint Magyarországra e téren – tette hozzá.

1596075796

A tárgyaláson szó volt a területvédelmi erők fejlődő együttműködéséről is, mellyel kapcsolatban a miniszter megjegyezte, hogy az idei, Európai Területvédelmi Erők Együttműködési Kezdeményezési konferenciájára Magyarországon kerül sor 2020 áprilisában.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség szeretné a kétoldalú kapcsolatokat tovább erősíteni, követve az eddigi közösen elért eredményeket.

A miniszter elmondta azt is, hogy elfogadta lengyel partnere, Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter meghívását 2020. augusztus 14-15-re Varsóba, a Lengyel Fegyveres Erők parádéjára és ünnepségére.

Rajmund T. Andrzejczak elismerően szólt a magyar haderőfejlesztési programról, és kifejezte reményét, hogy a két ország hadserege továbbra is együttműködik a közös és NATO projektek keretében.

GALÉRIA