Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiánypótló konferencia a Nagy Háborúról

Szöveg: Snoj Péter |  2015. május 6. 9:24

„Talán önök is érzékelik, hogy az első világháború a magyar köztudatban és az oktatásban jelentős hátrányt szenved más, bizonyos történelmi korszakokhoz képest. A mai konferencia egy olyan alkalom, ami során megvilágíthatjuk az 1914−1918 közötti események jelentőségét” – fogalmazott dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a „Mire a falevelek lehullanak…” című konferencia megnyitóján május 5-én, kedden.

1595993150

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen megrendezett eszmecsere az 1915-ös, sikeres (mint elhangzott, az Osztrák−Magyar Monarchia legdicsőségesebb győzelme volt) gorlicei áttörés századik évfordulója alkalmából volt hivatott felhívni a figyelmet a Nagy Háborúra és elfeledett történeteire.

A dr. Horváth Miklós hadtörténész szervezte konferencia több tekintetben is hiánypótlónak bizonyult. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar előadói számtalan érdekes és talán kevésbé ismert témáról beszéltek.

„Az előadások során nemcsak a harcokról és nemcsak a katonákról esik szó, hanem a hátországról is. Hiszen a háború ott is javában zajlott gazdaságilag és társadalmilag egyaránt" – mondta a rendezvényt megnyitva dr. Kovács Vilmos ezredes.

E gondolat szellemében a konferencia hallgatói nemcsak a háború különböző, híres ütközeteinek történeteibe kaphattak betekintést, hanem olyan kérdésköröket taglaló előadásokon is részt vehettek, amik például az 1918 után hadimilliomosok megjelenéséről vagy a háború alatt változó egészségügyről szóltak.

1595993150

„Miért fontos megismerni az első világháborút? A Magyar Királyság területéről bevonult több mint hárommillió katona közül több mint 600 ezer halt hősi halált. Arányaiban ez sokkal nagyobb, mint a teljes második világháborús magyar veszteség. Közel másfél millióan sebesültek meg, mondhatni minden második bevonult katona, és közel 800 ezer katona esett fogságba" – hangsúlyozta megnyitójában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, hozzátéve, hogy már csak ezek az „elrettentő számadatok" is erőteljes hatással voltak az 1920-as, 30-as évek alakulására.

„Ezeket a tényeket minden magyar állampolgárnak mélyebben meg kell ismernie"
− fogalmazott a konferenciát megnyitva dr. Kovács Vilmos ezredes.

A „Mire a falevelek lehullanak…"  című konferencia − melynek részletes programja itt tekinthető meg − kedden egész nap tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

1595993150

Fotó: Galovtsik Gábor