Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly segítség lakásügyben

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. augusztus 27. 11:44

Egyedülállóan komplex kedvezményeket vehetnek igénybe a lakáshitel és lakáslízing területén a honvédségi alkalmazottak azon megállapodás révén, amelyet a tárca és az OTP Bank Nyrt. kötött. Az együttműködés kapcsán Hende Csaba honvédelmi miniszter augusztus 27-én fogadta Kovács Antalt, a pénzintézet vezérigazgató-helyettesét.

Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és az OTP Bank Nyrt., amelynek kapcsán kedden reggel találkozott egymással Hende Csaba és Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese. A tárca korábban arra kérte fel a hazai pénzintézeteket, hogy ajánljanak a piaci viszonyokhoz képest kedvezőbb lakáskölcsön-konstrukciót a honvédség alkalmazottai számára. A felkérésre az OTP Bank olyan ajánlatot tett, amely minden tekintetben kielégítőnek bizonyult.

1595958940

Hende Csaba elmondta: a tárca vezetése igen fontosnak tartotta, hogy a kedvezményezettek köre a jelenleginél előnyösebb helyzetbe kerüljön. „Ha valakinek terhet veszünk le a válláról, az olyan, mintha pénzt adnánk neki, úgy, hogy mindez nem igényel költségvetési forrást" − mondta a miniszter az újonnan megteremtett, teljesen önkéntes alapú lehetőségekről. Mint fogalmazott, a megállapodást az OTP részéről olyan gesztusnak tekinti, amelyben megmutatkozik a honvédség mint nemzeti intézmény iránti megbecsülés és tisztelet. Kovács Antal szintén elégedettségét fejezte ki a megállapodással kapcsolatban, és annak fontosságát hangsúlyozta.

Hende Csaba a találkozó során ismertette a megkötött egyezség lényegi elemeit. Ennek értelmében a jövőben a lakáshitel-konstrukció keretében az otthonteremtési kamattámogatott hitelre jogosult honvédségi dolgozók a jogszabályi kamatplafonhoz képest 1 százalékpontos kamatkedvezményt kapnak (ez egy 10 millió forintos hitel esetén évi 100 ezer forint megtakarítást jelent), az állami kamattámogatásra nem jogosultak részére pedig maximum 3,7 százalékos kamatkedvezményt biztosít a pénzintézet. Az OTP egyik esetben sem számít fel szerződéskötési díjat a honvédségi alkalmazottak számára, és soron kívüli ügyintézést vállal a Honvédelmi Minisztériummal foglalkoztatási jogviszonyban állók részére.

1595958940

További kedvezmények járnak a honvédségi alkalmazottaknak a lakáslízing-konstrukciók tekintetében. Az OTP kidolgozott egy honvédségi lakáslízing-koncepciót is, hiszen számos katonacsalád számára a lízingszerződés nyújtja a lakáskérdés megoldását: itt ugyancsak 1 százalékpontos kamatkedvezményre jogosultak a kedvezményezettek, szintén szerződéskötési díj felszámítása nélkül.

Emellett az OTP munkáltatói számlacsomagot is ajánl a honvédségi alkalmazottaknak, ami akár havi szinten is jelentkező megtakarítást jelenthet, és független tanácsadók is segítik majd az érintetteket a megfelelő választásban.

A honvédségi alkalmazottak a megállapodás révén teljes körű és rendkívül kedvezményes, komplex pénzügyi szolgáltatásrendszerben részesülnek. Ezáltal egyszersmind új lehetőségek nyílnak a személyi állomány lakásgondjainak megoldására is, hiszen a szóban forgó kedvezményeket olyanok is igénybe vehetik, akik egyébként nem jogosultak honvédségi lakhatási támogatásokra. A tárca számára kiadást egyáltalán nem jelentő új struktúra emellett megfelelően egészíti ki a jelenleg hatályban lévő honvédségi lakhatás-támogatási rendszert.

(A konstrukció részleteit megismerheti a cikkhez csatolt dokumentumból!)

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária