Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lánglovagok a honvédségben

Szöveg: Láng Attila őrnagy és Varga Bernadett zászlós |  2016. június 10. 13:40

Önkormányzati és létesítményi tűzoltó tanfolyamon vesznek részt a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonái március 30. és június 24. között a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban (KOK). A tanfolyam részét képezik különböző gyakorlati foglalkozások is, amelyek a pszichikai és fizikai felkészülést is szolgálják.

1596015014

A tanfolyam egyik kiemelkedő eseménye a tűzoltási gyakorlat, amelyet a KOK Hatvan-Nagygombos Gyakorló Bázisán hajtottak végre június 6-án. A rendezvényen dr. Papp Antal tűzoltó ezredes, a KOK igazgatója fogadta a gyakorlati foglalkozás megtekintésére érkezett Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornokot, a BM OKF Humán Szolgálat vezetőjét, valamint Szpisják József dandártábornokot, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (MH KDK) parancsnokát, akinek szakmai felügyelete alá tartozik a Magyar Honvédségnél szolgáló tűzoltók kiképzésének koordinálása.

A gyakorlat során egy gépjárművet kellett eloltani, kimentve a benne tartózkodó személyt, illetve egy 100 négyzetméter kiterjedésű ipari üzemanyag-tárolónál is meg kellett fékezni a lángokat. A feladat célja, hogy a tűzoltók valószerű körülmények között, intenzív hőterhelés mellett, védő vízsugár és oltóhab alkalmazásával gyakoroljanak.

1596015014

Diriczi Miklós ezredes, a KOK Oktatási Igazgatóhelyettese, a tanfolyam vezetője elmondta: az első honvédséggel közös képzés 2012-ben kezdődött a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF) közötti megállapodás alapján. Utóbbi a honvédség tűzveszélyes létesítményeinek üzemeltetéséhez szükséges katonatűzoltó-állomány kiképzéséről szól. A képzésen a leendő katonai tűzoltók az önkormányzati tűzoltóságok és a tűzveszélyes létesítmények állományával együtt vesznek részt.

1596015015

„A tanfolyamon tíz katona vesz részt, akiket vegyesen osztanak el. A mai gyakorlaton az MH Bakony Harckiképző Központ állományából Szakonyi Ádám törzsőrmester, Novák Ferenc szakaszvezető és Molnár Zsolt közkatona kapott szerepet: ők ugyanazt a feladatot hajtották végre, mint a hivatásos tűzoltók. A katonák kiválóan helytállnak, együttműködésük és csapatmunkájuk nagyon jó" – emelte ki az ezredes.

A gyakorlat végén Szpisják dandártábornok megköszönte a szervezők és a résztvevők munkáját. Mint mondta, a foglalkozás kiváló példa az MH és a BM OKF közötti jó kapcsolatra, és előrevetíti a további sikeres együttműködés lehetőségét.

1596015015

Fotó: Varga Bernadett zászlós