Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés és toborzónap Hajdúhadházon

Szöveg: Madura János őrmester |  2017. május 18. 6:57

Vay Ádám, a hajdúhadházi Kiképző Bázis névadója születésének 360. évfordulója alkalmából egész napos programsorozattal ünnepelt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. A rendezvénnyel párhuzamosan toborzónapot tartottak.

http://www.bocskaidandar.hu/new/index.php/hirek/dandar-hirek/894-megemlekezes-es-toborzonap-hajduhadhazon
1596032435

Dr. Bene János történész, muzeológus, a Jósa András Múzeum igazgatója és a Magyar Huszár Alapítvány titkára beszédében elmondta: szép és követésre méltó az a hagyományápolás, amely az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál folyik, mert a szabadságharcos erdélyi fejedelem, a névadó mellett évről évre megemlékeznek a kiképzőbázis névadója, Vay Ádám születésnapjáról is. „360 év. Nem teljesen kerek ez a szám. De ha komolyan vesszük és komolyan gondoljuk a hagyományápolást s a hagyományok teremtését, akkor minden esztendőben meg kell emlékeznünk és minden esztendőben szánnunk kell egy röpke kis időt erre a megemlékezésre. Emlékeznünk kell, vissza kell mennünk a múltba, hogy abból, a nagy kuruc életéből, a szabadságharc történéseiből erőt merítsünk napi munkáinkhoz" – mondta dr. Bene János.

1596032435

Az ünnepi beszéd után Vay Ádám szobrának koszorúzásakor a házigazdákon kívül a meghívott vendégek is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Az ünnepi eseményekkel párhuzamosan a katonai pálya iránt érdeklődőknek tartottak toborzónapot. „Azt gondolom, jó példa az országban bárhol az, ahogyan a hajdúhadháziak befogadják, szeretik és támogatják a Magyar Honvédséget, azon belül is az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt. Úgy gondolom, hogy egy kiváló lehetőség nemcsak a helybelieknek, hanem a megyének is az, hogy az alakulat itt van" – mondta dr. Ruszin Romulusz, az alakulat parancsnoka.

1596032435

A toborzónapi köszöntő után a Debrecen Helyőrségi Zenekar előadását hallhatta a közönség. A helyszínre kilátogatókat statikus és dinamikus bemutatók várták. Az érdeklődők közelről megnézhették a BTR-80 típusú harcjárművet, megismerkedhettek a hadi sebesültellátás eszközeivel és módszereivel, az alakulat fegyvereivel, haditechnikai eszközeivel.

1596032436

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj látványos közelharc-bemutatója végén a vállalkozó szellemű civilek testközelből is megtapasztalhatták az önvédelem rejtelmeit, de a legnagyobb sikert mégis a harcászati bemutató aratta.

1596032436

Fotó: Szalka Miklós őrvezető