Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy 160 katonával növelné a koszovói misszióhoz való hozzájárulását a Magyar Honvédség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 13. 20:41

Mintegy 160 katonával növelné a NATO koszovói missziójához való hozzájárulását a Magyar Honvédség – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter december 13-án, pénteken Pristinában az MTI-nek.

A honvédelmi miniszter elmondta: a magyar kontingens erősítése a NATO-nak és a koszovói hatóságoknak is igényük, tekintettel arra, hogy Franciaország és Marokkó a közeljövőben jelentősen csökkenti Koszovóban szolgáló katonáinak létszámát.

Hende Csaba nyugat-balkáni útjának második napján a Pristinában állomásozó magyar kontingensnél tett látogatást. Ahogy előző nap Bosznia-Hercegovinában, pénteken Koszovóban is részt vett a magyarok ünnepi állománygyűlésén, ahol a családtagok, barátok és ismerősök által küldött karácsonyi ajándékokat és üzeneteket adta át a katonáknak.

1595964336
Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédet mond az ünnepi állománygyűlésen, amikor meglátogatta az MH KFOR Kontingensben szolgálatot teljesítő magyar katonákat Koszovóban, a pristinai Slim Lines táborban

„Magyarországhoz nagyon közel van Koszovó, emiatt, valamint a térségben élő magyarok szempontjából is nemzeti érdekünk az ország stabilitása" – mutatott rá nyilatkozatában Hende Csaba, aki szerint a szerbek és az albánok békés egymás mellett élésének garantálásában való fokozottabb magyar részvétel minden bizonnyal jótékonyan fog hatni a szerb-magyar együttélésre is.
Pillanatnyilag azt mérlegeli a kormány, hogy az Afganisztánból való kivonulás, illetve létszámcsökkentés eredményeképp felszabaduló magyar erők egy részét Koszovóba küldje. A következő hetekben, hónapokban születhet meg a döntés, ezután megkezdődhet a csapatok felkészítése, és valamikor a jövő év folyamán telepítik az erőket – mondta a miniszter, és hozzátette, hogy „minden bizonnyal egy manőverszázadot küldünk" Észak-Koszovóba, ahol többségben élnek az országban egyébként kisebbségben lévő szerbek.
Ebben a térségben kell leginkább fokozni a nemzetközi közösség erőfeszítéseit a béke megóvása érdekében – hangsúlyozta a miniszter.

Magyarország a kezdetektől, 1999 óta vesz részt a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőben (KFOR), amelynek feladata a koszovói albánok és szerbek közötti ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, a tűzszüneti megállapodás betartatása, a szerb enklávék védelme, valamint a koszovói biztonsági szektor kialakításának támogatása.

1595964336
Egy katona kezében az otthonról küldött ajándékokkal, amit Hende Csaba honvédelmi miniszter adott át, aki meglátogatta az MH KFOR kontingensben szolgálatot teljesítő magyar katonákat Koszovóban, a pristinai Slim Lines táborban

Kovács Attila alezredes, a magyar kontingens jelenlegi parancsnoka az MTI-nek elmondta: jelenleg több mint 200 magyar katona szolgál Pristinában. Jellemzően járőrözési, biztosítási, VIP-kísérési feladatokat látnak el, de az egység bármilyen célra bevethető. A KFOR katonáinak veszélyeztetettségi szintje az ország nagy részén alacsony, az észak-koszovói Mitrovicában viszont közepes.
Az idei önkormányzati választások biztosításában is részt vettek a magyar katonák Mitrovicában, de szerencsére nem történt semmilyen incidens vagy atrocitás. A parancsnok szerint az albán és szerb közösség közti viszonyban egy szikra is elegendő, hogy rosszabbra forduljon a helyzet. Ugyanakkor a lakosság elfogadja és szereti a KFOR-katonákat, s „mindkét fél a béke megteremtőit látja bennük" – hangsúlyozta az alezredes.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)