Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nagyra becsülöm a magyar katonák odaadását, szakértelmét és tudását”

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. szeptember 30. 7:00

Magyarországra látogatott Mikhail Kostarakos vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke. A tábornokkal aktuális kérdésekről beszélgettünk.

1596039354

Az Európai Unió Katonai Bizottságának elnökeként hogyan értékeli a magyar katonák missziós teljesítményét?

A magyar fegyveres erőknek az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája keretében folyó misszióival és műveleteivel kapcsolatos elkötelezettsége a legnagyobb figyelmet és elismerést érdemli. A missziókban tevékenykedő magyar katonák mindig kivívják parancsnokaik csodálatát, én pedig rendkívül nagyra becsülöm az odaadásukat, szakértelmüket és tudásukat. Büszke vagyok arra, hogy tisztelik Magyarországot és az Európai Uniót, amiért nagy köszönettel tartozom nekik.

Milyennek látja az EU Katonai Bizottságának jövőbeli szerepét?

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikája globális stratégiájának végrehajtásáról szóló dokumentum, amelyet az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini 2016 júniusában terjesztett elő, egyértelműen meghatározta az EU és a tagállamok előtt álló biztonsági kihívásokat, és az EU biztonsági és védelmi politikájának újabb célkitűzéseihez vezetett. Elkötelezettségünk különösen intenzív, így az utóbbi hónapokban többet sikerült elérnünk, mint az előző tíz évben. Az EU fent fogja tartani ezt az új lendületet a biztonság és a védelem terén, előmozdítva a stabilizáció és válságkezelés támogatására szolgáló összes eszköz koherensebb és összehangoltabb mobilizálását – az úgynevezett integrált megközelítést –, előtérbe helyezve a korai előrejelzést és a konfliktusmegelőzést, a belső és külső rugalmasságot pedig központi biztonsági koncepcióként határozza meg. Az EU támogatni fogja a tagállamok együttműködését a kulcsfontosságú védelmi képességek fejlesztésében is, és megőrzi azt a technikai előnyt, amely garantálja hosszú távú biztonságukat. Az EU Katonai Bizottsága megfelelő fórumot jelent az ilyen megbeszéléseknek azok számára, akik szakértelmük és felelősségük segítségével megfelelő tanácsokat tudnak adni politikai vezetőiknek.

1596039355

Hogyan értékeli Európa biztonsági helyzetét?

A jelenlegi geopolitikai változások és a növekvő biztonsági fenyegetések egyértelműen arra kényszerítik az EU-t, hogy a globális színtér egyre erősebb és hatékonyabb biztonsági és védelmi szereplőjévé váljon. Az is nyilvánvaló, hogy egyetlen szereplő önmaga nem tudja sikeresen kezelni a jelen biztonsági kihívásait, és kizárólag egy megerősített együttműködés teszi lehetővé számunkra, hogy megfeleljünk polgáraink biztonsági elvárásainak. Ezzel kapcsolatban meggyőződésem, az EU-nak minden lehetősége megvan arra, hogy olyan együttműködési platformmá váljon, amely másokkal együttműködésben képes segíteni tagállamait biztonsági célkitűzéseik elérésében. A NATO-val és minden partnerünkkel kiegészülve, a Globális Stratégia határozottan előmozdítja az EU biztonságát és védelmét.

Milyen most a NATO, illetve az Európai Unió kapcsolata?

Az EU és a NATO közötti együttműködés régóta vita és szkepticizmus tárgya, mivel sokan meg vannak győződve arról, hogy az európai védelmi képesség kialakítása ellenséges cselekménynek tekinthető a NATO-val szemben. A legfrissebb bizonyítékok azonban egyértelműen azt mutatják, hogy az európai védelem a NATO legerősebb pillérévé vált, és amint Federica Mogherini nemrégiben kijelentett: a transzatlanti szövetség számára a legerősebb biztosíték az, hogy mi európaiak itt leszünk, és folyamatosan azon leszünk, hogy a katonai szövetség erejét saját perspektívánkból, saját különbségeinkkel fenntartsuk. Mi nem katonai szövetség vagyunk, ráadásul vannak tagállamaink, amelyek nem is tagjai a NATO-nak, ám ez a legjobb garancia a NATO számára, hogy erősen tartjuk a pozíciókat. Ezeken a területeken intenzív és folyamatos munkát végzünk, kulcsfontosságú eredményeket értünk már el, és továbbra is tartjuk magunkat vállalt kötelezettségeinkhez. A tudatosság fokozása is kiemelkedő fontosságú, és ebben a tekintetben nagy lehetőséget kaptam magyarországi látogatásom során, mivel beszédet tarthattam az Európai Védelem: Válasz minden idők felhívására témakörben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói előtt. Mindannyiunkkal szemben fokozódnak az elvárások és készen állunk arra, hogy vállaljuk a kihívást és arra buzdítsuk az új nemzedékeket, hogy kövessék ezt az utat!

1596039355

Fotó: Szabó Lajos zászlós