Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem félnek a tűztől!

Szöveg: Budai Anna |  2013. december 11. 7:23

Amíg az MH KFOR Kontingens kilencedik váltásának katonái a portugál-magyar harcászati tartalék zászlóalj részeként a koszovói műveleti területen már más nemzetek katonáinak tartanak „fire phobia” tréningeket – azaz oktatják a Molotov-koktélok által okozott tűz elleni védekezést -, addig a következő váltás még itthon gyakorolja a felkészítés egyik legfontosabb fejezetének feladatait.

1595964078

„Fire phobia" tréning

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonáira épülő tizedik váltás a misszió előtti felkészítés végén jár. Az elmúlt hónapok során a katonák – az elméleti oktatást követően – többek között békeműveleti lövészeten vettek részt, és felkészültek az úgynevezett CRC (Crowd Riot Control), azaz tömegkezelési feladatokra is. Utóbbi – az objektumvédelem, az utak járhatóságának biztosítása, illetve a jelenlétfenntartó járőrtevékenység mellett – az egyik alapfeladata a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartó alakulatnak. 

A „fire phobia" gyakorlat során a KTM zászlóaljba tervezett állomány katonáinak el kellett sajátítaniuk azokat a technikákat, amelyekkel biztonságosan áthaladhatnak a Molotov-koktélok okozta tűzön. A speciális védőfelszerelés nyújt bizonyos védelmet, emellett azonban a  „topogó" lábmozgás és a pajzzsal történő legyezéssel tudnak maguknak biztonságos utat nyitni a lángok között.

A Koszovóba készülő katonák hamarosan több napos, komplex zárógyakorlaton adnak számot felkészültségéről.

1595964078

Nem félnek a tűztől