Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi környezetben készülnek pályájukra a tiszt- és altisztjelöltek

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 10. 9:17

Három hétig gyakorlatoznak Németországban, a hohenfels-i Többnemzeti Összhaderőnemi Katonai Kiképző Központban az MH Ludovika Zászlóalj (MH LZ) és az MH Altiszti Akadémia (MH AA) honvédtiszt-, illetve altisztjelöltjei. A közel száz fős kontingens nemzetközi környezetben, valósághű forgatókönyv alapján készül a gyakorlat dinamikus bemutatójára.

1596027363

A németországi csapatösszevonás az utolsó fázisa annak az évente megrendezett, hat hónapos amerikai−georgiai közös kiképzésnek, amely során a georgiai lövészzászlóaljak közösen gyakorlatoznak az amerikai tengerészgyalogos egységekkel, hogy felkészüljenek az afganisztáni NATO műveletben (Resolute Support Mission) történő részvételre.

Az MH Ludovika Zászlóalj 2014. óta küld hallgatókat Németországba, idén azonban már az MH Altiszti Akadémiáról is mehettek altisztjelöltek a gyakorlatra.  A századnyi magyar katona az Afgán Nemzeti Biztonsági Erőket játssza, így támogatva a georgiai erők felkészülését az afganisztáni misszióra.

1596027363

A háromhetes gyakorlat első részében gépjárművezetői típusátképzés, vezetési gyakorlat, illetve szimulációs „gépjárműves borulási gyakorlat" – úgynevezett roll-over training – is szerepelt a programban. Utóbbi során a gépjármű vezetője és a szállított katonák begyakorolták, mit kell tenniük borulásakor, illetve hogyan hagyják el a felborult gépjárművet és miként menekítsék ki egymást abból.

A szakkiképzés során – a többi között – a házi készítésű robbanószerkezetek elleni védelem alapjainak elsajátítására, a géppuska- és tüzérségi tűzigénylő szimulátor használatára, valamint egészségügyi kiürítés gyakorlására is lehetőséget kaptak leendő hivatásos állományú katonák.

1596027363

A magyar kontingens gyakorlótéren történő mozgásához 21 darab, géppuskás toronnyal felszerelt, valamint 1 darab anyagszállító HMMWV típusú terepjárót biztosított az amerikai fél.

A gyakorlat első fázisában 50 fős barakképületekben, míg a dinamikus szakaszban, a gyakorlótéren kialakított előretolt műveleti bázison, fűtött sátrakban szállásolták el a magyarokat. 

A gyakorlat látogatói napját február 10-én, pénteken rendezik meg. Ezen részt vesznek a küldő szervezetek parancsnokai.

1596027363