Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országszerte megemlékeztek az elhunytakról

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 31. 17:00

A halottak napja alkalmából a helyőrségek és a Magyar Honvédség alakulatai is koszorúzásokat rendeztek, gyertyákat gyújtottak. Összeállításunkban az alakulatoktól kapott tudósításokat közöljük. (Cikkünk folyamatosan frissül!) (Frissítve: 2013. október 31. 17:18 órakor. )


Hódmezővásárhely.
Mindenszentek alkalmából koszorúzással emlékeztek a hősi halottakra az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

A koszorúzási ünnepség a Hódmezővásárhely főtéren álló huszárszobornál kezdődött, ahol Benkő Zsolt települési képviselő megemlékezett az alföldi város hősi halottairól. Ezt követően a II. világháborús emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait a város képviselői, az alakulat nevében pedig Imre József alezredes, megbízott törzsfőnök-helyettes koszorúzott.

Halottak napja tiszteletére az I. világháború hőseinek emlékoszlopokat állítottak a hódmezővásárhelyi Római Katolikus és a református Kincses temetőben. Az oszlopokon százharmincnyolc elfeledett első világháborús hősi halott neve szerepel, akiknek fejfája az elmúlt évtizedekben elveszett, vagy megrongálódott.

1595962249
Főhajtás a hősök tiszteletére

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága kiemelt feladatként tekint a hősi halottak sírjainak, emlékhelyeinek gondozására. Májusban, a Hősök Napjára a Kincses temető Hősi parcelláját újították fel az alakulat katonái a Történelmi Vitézi Rend Csongrád megyei tagozatának tagjaival együtt, Hódmezővásárhely önkormányzata és a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával. Ekkor a parcellából hiányzó 47 fejfa pótlásával 64, a II. világháborúban elesett katona sírját szentelték újra.

Az emlékoszlopok felállítását a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja kezdeményezte, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály pedig támogatta a munkát. A levéltári kutatások során kiderült, hogy számos, a helyi temetőkben nyugvó katonának már nincs meg vagy nem beazonosítható a sírhelye. Így a Kincses és a Római Katolikus temetőben felállított két fekete obeliszk örökíti meg a 81, illetve 37 hősi halott nevét az utókor számára. Ahogy a sírvers is szól: „Hazánk védelmében lelték halálukat/Vásárhelyi földben alusszák álmukat./Fejfájuk már nincsen, a sírjuk puszta rög,/De emlékük élő, a szívünkben örök."

A Kincses temetőben dr. Grezsa István képviselő beszédében kitért arra, milyen fontos a hősi emlékhelyek gondozása, felújítása, az elődök tisztelete. Kiemelte és egyben megköszönte az alakulat katonáinak részvételét a hadisírok gondozásában. A Kincses temetőben Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja az emlékoszlopok felállításának hátteréről beszélt és megköszönte a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatását, amellyel méltó emlékhelyet állíthattak az első világháború hősi halottai számára. A főosztály nevében Kuli János vezető tanácsos helyezett el mécsest az emlékoszlopnál.

A halottak napi megemlékezésen megkoszorúzták továbbá az ortodox temető szovjet hősi emlékművét, az ide eltemetett román, szerb, bolgár és montenegrói katonák keresztfáit, valamint a Szent István templom falánál a Levente-emléktáblát.


(szöveg: Budai Anna / fotó: Medgyesi Arnold)

* * *


Székesfehérvár.
Ahogy minden évben, idén is néma koszorúzással emlékeztek meg a háborúkban elesett katonáinkról és a harcok áldozatairól. Október 31-én, csütörtökön délben a Városház téri második világháborús emlékműnél a megemlékezés virágaival és főhajtással tisztelgett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Fucsku Sándor, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere, valamint Törő Gábor, a Fejér megyei Közgyűlés elnöke.

1595962249
Székesfehérváron a Városház téri második világháborús emlékműnél koszorúztak

(Kép és szöveg: Kovács Zoltán)

* * *

Veszprém. A városba települt alakulatok idén is megemlékezéseket tartottak a temetőkben található katonai síremlékeknél, a halottak napja alkalmából.
Október 31-én, csütörtökön három helyszínre vonultak ki az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (LVIK) és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ állománya, hogy koszorúikat, illetve mécseseiket elhelyezzék a múlt háborúiban elesettek számára. A megemlékezésen a tábori lelkész szolgálat részéről szabó György alezredes, református lelkész és Szécsi Ferenc katolikus kisegítő tábori lelkész vettek részt. A temetői megemlékezés áhítatát a Légierő Zenekar – Veszprém biztosította.

1595962250
Veszprémben Szücs József ezredes, az LVIK és Vörös Zoltán alezredes, a radarezred parancsnoka koszorúzott

(Kép és szöveg: Péter Gergely hadnagy)


* * *


Székesfehérvár.

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred vezetése a halottak napja tiszteletére az ország számos pontján helyezett el koszorút. A városban pedig – október 31-én, csütörtököm – megkoszorúzták Say Viktor cs. kir. altábornagy (1829-1902), Pour Gyula cs. kir. honvéd százados (1877-1916), vitéz Hollósy Kuthy László altábornagy (1896-1979), valamint a 2004-ben elhunyt Hámori Zoltán alezredes, a jogelőd MH. 5. Alba Regia Vezetésbiztosító Zászlóalj parancsnokának sírját.

Székesfehérvár több ezer katona örök nyughelye. Jobbágyi Antal nyugállományú ezredes, sokéves kutatómunkája során ötvennél is több gondozatlan katonasírra bukkant. A sírokban nyugvók emlékének adózva a fehérvári helyőrség alakulatai, valamint a honvédséghez közeli társadalmi szervezetek tagjai gondoskodnak majd e sírok rendbetételéről.

1595962250
Székesfehérváron koszorút helyeztek el a jogelőd alakulat egykori parancsnokának sírjánál is

(Kép és szöveg: Mátyás Andrea)