Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai látogatás Voronyezsben és Rudkinóban

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2018. szeptember 8. 12:16

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum négyfős delegációja hivatalos szakmai látogatáson, múzeumi, hadisírgondozási és levéltári szakmai programokon vett részt  augusztus 28-31-ig az Oroszországi Föderációban.

1599192742
A delegáció feladatai közé tartozott az oroszországi magyar központi katonai temetők állapotának, korszerűsítési lehetőségeinek felmérése, az egyes hadifogoly-temetőkkel kapcsolatos helyszíni egyeztetések lebonyolítása, valamint a magyar-orosz kétoldalú levéltári együttműködés keretében tervezett tudományos projektek szakmai előkészítése.

A kiutazás első napján a delegációt Moszkvában Szergej Jevgenjevics Piljajev, a Vojennije Memoriali Katonai Emlékmegőrző Nemzetközi Együttműködési Társaság vezérigazgatója fogadta, akinek kíséretében a küldöttség Voronyezsbe utazott, ahol megtekintették Nagy Honvédő Háború Múzeumának kültéri kiállítását, majd felkeresték a közel 30 ezer magyar honvéd maradványait őrző I. és II. számú magyar központi katonai temetőt Bolgyirevkán és Rudkinóban.

1599192742
A második világháború befejezésének 75. évfordulójához közeledve a Honvédelmi Minisztérium szándéka, hogy mindkét temetőben olyan felújítási munkálatokat hajtsanak végre, amelyek biztosítják honfitársaink részére a méltó körülmények közötti megemlékezést. Az infrastrukturális beruházások, a kerítés, a kopjafák megújítása, a hősi halottak neveit tartalmazó gránittáblák egy részének cseréje, a temető rendezetlen részének rekultiválása mellett a Hadtörténeti Múzeum közúton elhelyezett kétnyelvű információs táblák elhelyezését kezdeményezte. A HM HIM Rudkinóban a kor színvonalának megfelelő látogatótér kialakítását tervezi, amely a magyar királyi 2. honvéd hadsereget bemutató kiállítást foglalja majd magában. A felújított temetők és az új fogadótér átadása várhatóan 2019-ben, a Hősök napján történik majd meg.

1599192742
A rudkinói út zárásaként a delegáció vezetője, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka átadta Necsajev Anatolijnak, a Don-kanyarban lévő magyar katonatemetők gondnokának a Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Cím arany fokozatú elismerését.

A delegáció emellett ellátogatott a tulai hadifogoly-temetőbe, ahol a 444 német, 53 osztrák, 1 litván, 2 cseh, 1 jugoszláv katona mellett 57 magyar nemzetiségű katona nyugszik. A hadifogoly-temetőben a sírhelyek rendezéséhez további levéltári kutatás szükséges, amelyre a Vojennije Memoriali Társaság ígéretet tett.

1599192742
A tulai fegyvergyár múzeumában tett szakmai látogatást követően, a delegáció munkamegbeszélésen vett részt Irina Olegovna Garkusa asszonnyal, az Oroszországi Föderáció Állami Hadtörténelmi Levéltárának igazgatójával. A megbeszélésen megállapodtak egy orosz-magyar, kétnyelvű első világháborúról szóló kiadvány alapkoncepciójában, valamint megtekintették a levéltárban őrzött osztrák-magyar zsákmányanyagot. A tárgyalások eredményeképpen mindkét intézmény egyetértő állásponttal várja a szeptember 13-i szentpétervári magyar-orosz levéltári vegyes bizottság soron következő ülését.

1599192743
Fotó: Soós Péter őrnagy