Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új perspektívák

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. március 22. 21:48

A korábbi idők könnyebben elhatárolható, jellemzően önmagukban álló válságaival szemben a NATO-nak jelenleg egyszerre kell szembenéznie több különböző, ám egymásra is ható kihívással – érzékeltette az észak-atlanti szövetség dilemmáját a honvedelem.hu-nak Denis Mercier vezérezredes, a szervezet Transzformációs Parancsnokságának főparancsnoka.

1596029418

Március 22-23-án Budapesten rendezik a NATO Transzformációs Szemináriumát. A rendezvény keretében érkezett hazánkba Denis Mercier vezérezredes, a NATO Transzformációs Parancsnokság főparancsnoka is, aki már a konferencia megnyitóján is hangsúlyozta: az észak-atlanti szövetség tagállamai az utóbbi időszakban soha nem látott kihívásokkal néznek szembe, miközben korunkban elmosódtak a háborús és békeidőszakok közötti határvonalak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megértsük a jelenlegi biztonsági környezet komplexitását, miközben kulcskérdés tehát, milyen alapelvek mentén vihetjük elő a NATO innovációját, miként lehet növelni a szervezet reagálóképességét.

1596029418

A vezérezredes a honvedelem.hu-nak elmondta: miközben jelenleg a tavalyi varsói csúcson született döntések végrehajtása folyik, a Transzformációs Parancsnokságnak – rendeltetéséből fakadóan – már a jövőre kell gondolnia, és mindenféle kötöttségtől elrugaszkodva, szabadon gondolkodva kell új ötletekkel előállnia a hatékonyság elősegítése érdekében. „A jelenlegi konferencia éppen ezért fontos: mindenki szabadon, különböző módokon ismertetheti az elképzeléseit. A jövőbe tekintünk, és megvizsgáljuk, miként lehet új perspektívákat vinni a szervezet gondolkodásmódjába" – mondta Denis Mercier.

A főparancsnok rámutatott: a NATO a maga védelmi és civil struktúrái együttműködésével a múltban mindig sikeresen védte meg szövetségeseit, ez azonban elsősorban hagyományos elrettentést jelentett. „Manapság szélesebb körű fenyegetésekkel állunk szemben, így különböző tényezőket kell mérlegelnünk, és magának a szervezeti struktúrának is adaptívnak kell lennie ebben a komplex biztonsági környezetben. De mindnyájan eltökéltek vagyunk a változások iránt" – szögezte le a vezérezredes.

1596029419

A parancsnokság helyzete természetesen nem könnyű, hiszen az utóbbi években bebizonyosodott: akár megjósolhatatlan fordulatok is nagyon gyorsan következnek be a világon. „Próbáljuk előre modellezni, milyen válságok alakulhatnak ki, de mindig azt szoktam mondani: ez nem a jövőbeli döntések, hanem a jelenben hozott döntések jövőjének előkészítését jelenti. Mindezt a monsi és a norfolki parancsnokság szoros együttműködésben, egymást segítve végzi" – fogalmazott Denis Mercier. A főparancsnok hozzátette: a NATO története során minden esetben nagyon gyorsan alkalmazkodott az új kihívásokhoz, ám a jelenlegi helyzet annyiban bonyolultabb, hogy míg a múltban jellemzően egyesével merültek fel a biztonsági nehézségek, ezzel szemben napjainkban mindennel egyszerre kell szembenézni. Az egyes kihívások emellett kapcsolódnak is egymáshoz, és a technológiai változások, illetve a gazdasági instabilitás el is mélyíti ezeket.

1596029419

Magyarország transzformációban játszott szerepéről a vezérezredes úgy fogalmazott: hazánkban olyan formában jelentkeznek a jelenlegi biztonsági környezet kihívásai, amelyek ebben a formában máshol kevésbé jellemzőek. Miközben a NATO északabbra fekvő tagállamai inkább az orosz fenyegetést érzik a bőrükön, a délebbre fekvők pedig inkább a terrorizmustól tartanak, Közép-Európában mindegyik fenyegetés egyszerre van jelen. „Magyarország pedig nagyon jól megértette ezt" – tette hozzá Denis Mercier. Hazánk ugyanígy szomszédaival, elsősorban Szerbiával és Ukrajnával ápolt kapcsolatai miatt is közelebb hozhatja a NATO-t a jelenlegi problémák alaposabb megértéséhez és megoldásához.

1596029419

Fotó: Dévényi Veronika és Szabó Lajos zászlós