Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb elismerés a magyar katonaegészségügynek

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. november 10. 8:17

A Műveletek Logisztikai Támogatási Partnersége (Operational Logistic Support Partnership – OLSP) egészségügyi tagozatának elnöke lett két évre Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke.

A dandártábornok a honvedelem.hu-nak elmondta: az OLSP-t 2009-ben alapította több NATO-ország, és jelenleg tizenhét tagja van, míg két másik állam megfigyelőként vesz részt a tevékenységében. A szervezet feladata szolgáltatások biztosítása a tagországok számára, melyet két fő pontban határoz meg. Az első, a tagok által végrehajtandó nemzeti vagy nemzetközi műveletek, illetve gyakorlatok logisztikai kiszolgálásához kapcsolódó igények teljesítése. A második, a fejlesztés, illetve e fejlesztések beépítése a szolgáltatásokba.

1596041112

A programon belül két terület különül el, a műveleti logisztika, illetve az egészségügyi.

A műveleti logisztikai támogatáshoz kapcsolódó feladatokat úgynevezett munkaprogramokban határozzák meg, melyeket az OLSP Logisztikai Albizottsága fogad el. Az egészségügyi támogatás területén lényegében a telepíthető műveleti egészségügyi képességek felmérését, beszerzését és fenntartását jelenti. Az OLSP folyamatos kapcsolatban áll a különböző NATO Egészségügyi Tanácsokkal, illetve Parancsnokságokkal annak érdekében, hogy a beszerzendő szolgáltatások, anyagok megfeleljenek a hatályos NATO doktrínáknak, illetve szabványosítási egyezményeknek – mondta.

Kopcsó István dandártábornok szerint több szempontból is előnyt jelenthet a beosztás a honvédségnek. Egyrészt első kézből juthatnak olyan információkhoz és tapasztalatokhoz, amely a magyar katona-egészségügyet is előre lendíthetik. A NATO-ban zajló fejlesztések hasznosak lehetnek a nemrégiben kezdődött Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végig vitelekor is; a tervnek ugyanis van egy egészségügyi logisztikai fejezete is. „Tehát ebben a beosztásban lehetőségem nyílik rá, hogy a legújabb információk, eljárások és technikák birtokába jussak, amelyeket itthon is fel tudunk használni" – jelezte.

1596041113

Az elnöksége másik nagy feladata a NATO irányítása alá eső kórház kialakításának figyelemmel kísérése Koszovóban.

A dandártábornok kitért arra is, a NATO tagállamai, és maga a szervezet is elismerik Magyarország hozzájárulását a szövetség feladataihoz. Ennek egyik jele volt, amikor a egészségügyi kiválósági központot Budapestre helyezték – fűzte hozzá. Magyarországon jól képzett, nagy szakmai hagyományokat ápoló katona egészségügyi szakemberek vannak – mondta, azzal együtt, hogy az elvállalt feladatokat és az észak-atlanti szövetségben betöltött vezető beosztásokat a magyar katonák mindig tisztességgel végigvitték, amit a NATO értékel.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczy Mária