Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszva ünnepeltek

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. február 13. 8:24

Katonai váltó is részt vett az „Univer24 – Az úszás ünnepe” elnevezésű, február 10-11-én megtartott, non-stop sportrendezvényen. A Kecskemét Helyőrség néven indult, öt alakulat tagjaiból verbuválódott huszonnégy fős alegység a félnapos örömúszásra regisztrált, 12 óra alatt – a tavalyi eredményüket megdöntve – összesen 31,9 kilométert teljesített.

1599181634
Huszonnégy órán át tartott az úszás ünnepe a Kecskeméti Fürdő versenyuszodájának medencéjében. Az Univer Product Zrt., az önkormányzat, a Hírös Sport Nonprofit Kft. és a fürdő negyedik alkalommal hívta találkozóra a vizes sportok szerelmeseit. A rendezvény nem verseny volt, sokkal inkább egy hosszútávúszó teljesítménypróbának tekinthető, ahol az amatőr és a profi úszók a 100 méteres táv megtételétől kezdve akár 24 órát is a medencében tölthettek. „Az úszás ünnepnapján a rendezők arra buzdítanak mindenkit, hogy a mindennapi sport legyen az életünk része!" – köszöntötte a résztvevőket Molitórisz Károly, a névadó részvénytársaság vezérigazgatója.

1599181634
Az úszás ünnepén katonasportolók is rajtkőre álltak. A huszonnégy fős ideiglenes alegységet Országné Faragó Éva alezredes toborozta, aki mint a BÁCSVÍZ Kecskeméti Vízmű Sport Club szenior versenyzője, rendezőként és úszóként már az első ilyen eseményen is részt vett. Munkáját Horváth Máté főtörzsőrmester segítette.

1599181635
A Kecskeméti Helyőrség nevet felvett huszonnégy fős csapatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Légijármű Javítóüzem, az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodája sportolói alkották. Az ideiglenes kötelék tiszteletbeli csapatkapitánya Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka volt. A csapat „idegenlégiósokat" is befogadott: Ugrik Milán, a bázisparancsnok fia és Országné alezredes MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgáló fia, Ország Ferenc törzsőrmester is a kecskeméti katonák váltóját erősítették. A lelátóról pedig két fiatal szurkoló, Oláh Dániel főhadnagy 2 éves kislánya, Dorka és Langó Viktor százados ötesztendős kisfia, Zsombor is a csapatot biztatták.

1599181635
A katonacsapat tagjai a 12 órás úszók mezőnyében ugrottak medencébe, szombat este nyolctól vasárnap reggelig 31,9 kilométert tempóztak. Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársa pedig kisfia iskoláját is támogatta. A gyerekek versenyébe ugyanis a teljesítmény mellett az uszodába „kicsalt" szülők létszáma is beleszámított – az Arany János Általános Iskola a 2. helyen végzett, amiért 100 ezer forint, sporteszközökre költhető jutalom járt.

1599181635
Magyarország egyik legnagyobb uszodai sporteseményének megnyitóján részt vettek: Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszónő, Hosnyánszky Norbert olimpiai és világbajnok és Nagy Viktor világbajnok vízilabdázók, valamint Czigány Dóra Európa-bajnok pólós is. „Fontos, hogy a kiemelkedő eredményt elért sportolókat testközelből is megismerhessék a gyerekek, hiszen ez is ösztönzést adhat nekik. A sportban ugyanúgy, ahogy az élet számos területén az egyik legnehezebb kérdés a motiváció megtalálása. Ez lehet akár a legjobb eredmény elérése, az úszás szeretete, de akár az edzések baráti közössége" – mondta Hosszú Katinka, aki az Univer Product Zrt. partnereként érkezett Kecskemétre.

A versenyre kétezer-hétszázan regisztráltak. A 24 órás úszás során Orosz Ádám budapesti hosszútávúszó, nyíltvízi Európa-bajnoki résztvevő teljesítette a leghosszabb távot, 69,2 kilométert. Az éjszakai 12 órás váltóverseny tizenöt csapata közül pedig 47 kilométerrel az „Elit Pálya" néven indult esztergomi férfi triatlonosok utasították maguk mögé a mezőnyt.

1599181635
Fotó: Gáldonyi Sándor százados, Bús Csaba és a szerző