Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üzenet szürkében – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 6. 11:30

Egyetlen hajó, egyetlen út: feszült figyelem övezte a USS LASSEN bevetését. Az amerikai haditengerészet rombolója a világ egyik legvitatottabb hovatartozású tengerszakaszán hajózott át október 26-án.

1596003622
Az Arleigh Burke-osztályú, irányított rakétákkal felszerelt USS LASSEN kapitánya a legmagasabb szintű jóváhagyással, a Fehér Házból érkezett engedéllyel haladt el a Subi-zátony mellett. Méghozzá igen közel: kevesebb, mint 12 mérföldnyire. Ennek komoly jelentősége, egyben üzenetértéke is volt.

A kiválasztott helyszín, a távolság mind-mind azt kommunikálta Peking felé: az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a nemzetközi vizeken történő szabad hajózás elvéhez, és nem ismeri el Kína területi követeléseit. Más kérdés, hogy a hajó útja – még ha üzenetét egyértelműen át is adta – csupán szimbolikus jelentőségű. Ettől még Kína töretlen lendülettel folyatja a Dél-kínai-tenger bekebelezését, militarizálását, a zátonyok, apró szigetek feltöltését, katonai repülőterek, kikötők építését.

Teheti: a térség államai gazdaságilag és katonailag sokkal gyengébbek, az Egyesült Államok pedig nem kíván katonai konfliktust kirobbantani a „lopakodó területszerzés" miatt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án, pénteken megjelenő számában!)