Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Homokviharok akadályozzák a NATO-hadműveletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 2. 10:23

Homokviharok akadályozzák a NATO Líbia fölötti légi tevékenységét – mondta az észak-atlanti szervezet egyik tisztségviselője április 1-jén, pénteken. A NATO csütörtök reggel vette át azoknak a katonai műveleteknek az irányítását, amelyek az ENSZ biztonsági tanácsi határozatának megvalósítását – a fegyverszállítási tilalom betartatását, a Líbia fölötti repülési tilalom érvényesítését, valamint a civil lakosság megvédését – szolgálják.

Péntek délutáni hivatalos közlés szerint a NATO-irányítás kezdete óta 178 légi bevetést hajtottak végre, és ebből 74 volt csapásmérő bevetés. A tengeren 17 hadihajó őrködik NATO-parancsnokság alatt a fegyverembargó tiszteletben tartásán. A művelet kezdete óta csak két teherhajó személyzetéhez kellett kérdést intéznie a NATO-nak az uticélt és a rakományt illetően, de ebben a két esetben sem volt szükség arra, hogy közvetlenül a fedélzeten tartsanak ellenőrzést.

A légi bevetések ugyanakkor – mondta a nevének mellőzését kérő forrás – kevésbé intenzívek csütörtök óta, mert a homokvihar rontja a látási viszonyokat, és a NATO igyekszik kínosan ügyelni arra, nehogy véletlenül polgári áldozatai legyenek azoknak a légi csapásoknak, amelyek éppenséggel a civilek védelmét célozzák. A csapásokat olyankor hajtják végre, amikor megbizonyosodnak afelől, hogy polgári lakosokat vagy lakott területeket a harcosok részéről támadás ér vagy fenyeget.

Az Európai Unió eközben pénteken katonai missziót létesített arra az esetre, ha felkérést kapna az ENSZ-től a térségben végrehajtandó humanitárius segítségnyújtási akció támogatására. A küldetés főhadiszállása Rómában van, és Claudio Gaudiosi olasz ellentengernagy a parancsnoka.

Az uniós tagállamok közvetlen személyes egyeztetés mellőzésével, úgynevezett írásos eljárással egyeztek meg a misszió felállításában. Ez azt jelenti, hogy az előterjesztéssel szemben megadott határidőn belül egyetlen tagállam részéről sem érkezett kifogás.