Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem nemzeti létünk egyik alapja

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 24. 19:02

A tárca azért dolgozik, hogy tudatosítsa: a honvédelem nemzeti ügy, a haderő nemzeti intézmény, a szervezet pedig visszaköltözzön az emberek szívébe − fogalmazott Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, miniszteri biztos a Félidőben elnevezésű konferencián március 24-én, szombaton. Az itt elhangzó előadásokon a kormányzat eddigi munkájáról volt szó.

Az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom rendezte meg a „Félidőben"  elnevezésű konferenciát a budai Szent Margit Gimnázium dísztermében. Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, miniszteri biztos „A honvédelem két éve: hagyomány és megújulás"  címmel tartott előadást. Ebben kiemelte: a rendszerváltást követő években a honvédelem területén állandósultak a leépítések, folyamatosan csökkentek a költségvetési pénzek, a sorkötelezettség felfüggesztésével pedig a honvédség végleg eltűnt a fősodorból. Az elmúlt nyolc év morális szempontból teljesen tönkretette a haderő megítélését. A jelenlegi vezetésnek ebben a helyzetben kellett átvennie a stafétát.

1595933157
A kabinetfőnök hangsúlyozta: Hende Csaba honvédelmi miniszter kemény kézzel látott hozzá a munkának, amelynek eredményeként büntető feljelentést kezdeményeztek különböző gazdasági visszaélések gyanúja miatt, s egyúttal újfajta morális szemlélet vette kezdetét a közpénzekkel való megfelelő bánásmód érdekében.

Szarka Gábor leszögezte: a honvédelem nemzeti létünk egyik alapja. „Honvédség nélkül nem lehet nemzetet építeni, az ütőképes és jól felszerelt hadsereg – amelynek nem kell feltétlenül nagy létszámúnak lennie – az erős állam egyik alapját jelenti."

A honvédelmi tárca kabinetfőnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatal tisztek húsz-huszonötszörös túljelentkezés mellett jutnak be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, több nyelven beszélnek, és minden tekintetben megállják a helyüket a szövetségeseink katonáival történő összehasonlításban. Ezt bizonyítja az a megbecsülés is, amelyet a magyar katonák a missziós szerepvállalás során vívtak ki maguknak a partnereink körében. Hangsúlyozta: katonai kapcsolataink a magyar külpolitika egyik bástyáját jelentik. A honvédség emellett természetesen itthon is bizonyított az árvizek és a vörösiszap-katasztrófa alkalmával.

1595933157
Az elmúlt két év eredményeiről szólva Szarka Gábor kiemelte a teljes egészében megújított, az új alaptörvénnyel összhangban lévő jogszabályi hátteret. Szólt az elmúlt évtizedek legnagyobb haderő-fejlesztési vállalkozásáról, az önkéntes tartalékos rendszer kiépítéséről, amelynek keretében 2014-ig hat-nyolcezer fő önkéntes tartalékos áll majd rendelkezésre. Beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról és a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj felállításáról, illetve a hazai hadiipar felélesztését célzó HADIK-programról. A honvédség magasabb társadalmi presztízsét szolgálták bizonyos szimbolikus lépések, így a Honvéd Koronaőrség és a Honvéd Palotaőrség felállítása. Komoly haladást sikerült elérni a katonahősök emlékének ápolása tekintetében a hadisírgondozásról szóló törvény, illetve a honlap elindításával. A tárca a honvédelmi nevelést is szeretné megerősíteni.

Szarka Gábor elmondta: utóbbi azért is különösen fontos, mert napjainkban nem léteznek olyan közösségi terek és közösségi programok, amelyek alternatívát jelentenének a fiataloknak a számítógéppel, a televízióval szemben. Hangsúlyozta: egy értelmes, önkéntes jelentkezésen alapuló honvédelmi nevelési program kialakítása a cél!

A hatékonyság és a költségtakarékosság jegyében a tárcánál és a honvédségnél nagyarányú bürokráciacsökkentés történt az elmúlt időszakban, miközben a valós katonai képességek nem csökkentek. Megszűntek a kiszervezések, és nagyszabású költségmegtakarítási program vette kezdetét.

Szarka Gábor összegzésében kiemelte: hatalmas feladatok állnak a honvédelmi vezetés előtt, amelyek közül a legfontosabb a honvédség társadalomba történő visszatérése. A tárca azért dolgozik, hogy tudatosítsa: a honvédelem nemzeti ügy, a haderő nemzeti intézmény, a szervezet pedig visszaköltözzön az emberek szívébe.

A kabinetfőnök a régi ludovikás jelmondattal búcsúzott a megjelentektől: „A hazáért, mindhalálig!"

1595933157

 Fotó: Tóth László