Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mesemondó államtitkár és a csodaszép ajándékok

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 18. 13:40

Tizenhat család gyűlt össze az ország minden tájáról Budapesten, a Stefánia Palotában. Azon katonák családjai, akik az elmúlt években, szolgálatteljesítés közben vesztették életüket. Tizenhat család, akiknek többsége már nem először találkozott egymással.

– A hadsereg kötelessége, hogy gondoskodjon a szolgálatteljesítés közben elhunytak családjáról, gyermekeikről. A jogszabályok szerint minden gyermeket, huszonöt éves koráig árvaként tartunk nyilván, addig beiskolázási támogatás és különféle segélyek is megilletik – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Horváth János ezredes.

A Honvédelmi Minisztérium Személyzeti Főosztályának főosztályvezető-helyettese hozzátette: a karácsonyi rendezvényre hagyományosan a 4-18 év közötti árván maradt gyermekeket hívják meg. A Magyar Honvédségnél egyébként több mint ötszáz árvát tartanak nyilván, többségük azonban már elmúlt tizennyolc éves. Az árvák karácsonya elnevezésű rendezvényt a Magyar Honvédség
2002 óta minden esztendőben megtartja.

Közben a nagyteremben megkezdődött az ünnepség. Dr. Vadai Ágnes, a minisztérium államtitkára rendhagyó módon nem állva mondott ünnepi beszédet, hanem leült a feldíszített karácsonyfa alatt álló kényelmes fotelbe.

1595882455
– Ma egy mesével kedveskedek nektek – mondta, majd belekezdett Móra Ferenc „A didergő király" című meséjébe. „Mese, mese, mátka, pillangós batárba: volt egyszer egy király Nekeresd országba. Nevenincs királynak nagy volt a bánata, Csupa siralom volt éjjele, nappala. Hideg lelte-rázta, fázott keze-lába, Sűrű könnye pergett fehér szakállába…" – mesélte az államtitkár, a gyerekek pedig szájtátva bámulták.

Nevesincs király története után ugyancsak nagy sikere volt az Aranyszamár Színház „Régi karácsony" című előadásának, amelyet vastapssal jutalmazott a közönség. Persze ekkor már minden gyermek gondolata a karácsonyfa melletti asztalokon lévő, színes papírba csomagolt dobozok körül forgott…

Ezeket az ajándékokat pedig Vadai Ágnes államtitkár, és Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese adta át. Volt, aki kisebb, mások nagyobb dobozokkal ülte vissza a helyükre, sőt nem egy gyerkőcnek segíteni kellett, mert egyedül nem bírta el az ajándékokat. Természetesen a bontogatás is azonnal elkezdődött. Mindenki örült, hiszen valami „csoda" folytán valamennyiüknek pontosan azt hozta a Jézuska, amit már olyan nagyon régen szerettek volna…

A Janicsek testvérek, a tizenöt éves András, a tíz esztendős Ákos, és a legkisebb a hét éves Levente például legót kaptak, amelyekből – mint elmondták – különféle épületeket és formákat szeretnének majd építeni. Ráadásul, közös ajándékként, egy Playstation 3-at is átvehettek az államtitkár asszonytól, amelyet természetesen már ma este szeretnének kipróbálni otthon.

Meglepődve látta a tizenöt éves Surányi Virág, hogy a becsomagolt dobozból egy digitális fényképezőgép került elő,

1595882455
amely mellé egy fotónyomtatót is kapott

– Erre igazán nem számítottam, de nagyon örülök neki, hiszen nagyon szeretek fotózni, s most már van egy komoly gépen – mesélte elérzékenyülve a kislány.

Húga, Gyöngyvér egy mini hifitornyot és mellé – mint mondta – „egy halom hangoskönyvet" kapott. Láthatóan annyira örült az ajándéknak, hogy még azon is gondolkodnia kellett, hogy hány éves. Aztán végül is elárulta: most múlt tizenegy.

Kistestvérük, a kilenc esztendős Ármin pedig „annyi legót kapott mint előtte még soha" – legalábbis ezt mondta anyukája, aki könnyes szemmel figyelte, mennyire örülnek az ajándéknak gyermekei.

Az öt éves Kiss Luca babagyűjteményét gyarapíthatta, hiszen nemcsak egy újabb babát, hanem hozzá bababiciklit, babaruhákat és egy hatalmas babaházat is hozott neki a Jézuska. Utóbbi akkora volt, hogy ő maga is kényelmesen elfért volna benne.

Bátyja, a nyolc esztendős Ákos egy kerékpárt kapott karácsonyra, mégpedig nem is akármilyet. Évek óta szeretett volna már egy vadonatúj BMX-et, az eddig használt kétkerekű helyett. Hát most megkapta, mégpedig gyönyörű szép, mélyfekete színben, amelyhez védőfelszereléseket, vagyis sisakot, térd-, és könyökvédőt is átvehetett a vezérkari főnök helyettesétől.

A tizenkét éves Mizsályi Mihály egy komoly sporteszközt, egy valódi reflexíjat bontott ki a dobozából. Mint mondta: anyukájával együtt Pápán laknak, s a közeli Döbröntén működik egy íjász szakosztály, ahova már évek óta szeretett volna beiratkozni. Eddig azonban nem volt hozzá megfelelő felszerelése. Tavasszal az első dolga az lesz, hogy elkezdi az edzéseket.

1595882455
Az egész rendezvény legfiatalabbja, a tizennyolc hónapos Nemes Kitti – az idén Afganisztánban hősi halált halt Nemes Krisztián kislánya – egyedül nem is tudta kibontani az ugráló zsiráfról a színes papírt. Anyukája és a nagymamája mellett az államtitkár is segített a csöppségnek kicsomagolni a hatalmas játékszert. Hangos sikongatása hosszú percekig betöltötte a Stefánia Palota ováltermét.

Testvérei, az öt éves Adrián és a nyolc esztendős Dominik egy-egy mountain bike kerékpárt tehet majd az otthoni karácsonyfa alá. Persze a srácok azonnal ki szerették volna próbálni a vadonatúj drótszamarat, így egy-két kört kerekeztek is a teremben. Ezúttal azonban ezt is szabad volt, nem szólt rájuk senki, sőt a katonák még segítettek is nekik.

Rövid időn belül minden dobozról lekerült a csomagolás. S természetesen minden asztalnál nagy volt az öröm, a gyermekek arcai ragyogtak a boldogságtól. Néhányan még az ebédet is szerették volna kihagyni, hogy játszhassanak a sok, szép újdonsággal. Amelyekkel, ha felejtetni nem is, de talán egy kis időre halványítani lehet az egyik szülő elvesztésének fájó emlékét.

További képek:

1595882456
 

1595882456
 

1595882456
 

1595882456
 

1595882456
 

1595882457
 

Fotó: Tóth László