Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A missziókban félévekben mérik az idő múlását”

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 3. 13:51

Ünnepélyes keretek között fogadták vissza a koszovói Pec-ből a közelmúltban hazatért MH KFOR Kontingens első váltásának állományát március 3-án Szolnokon, az MH Ittebei Kis József hadnagy Helikopterbázison. A fél éves missziót teljesített katonák valamennyien átvehették a Békefenntartásért Szolgálati Jelet.

Katonai tiszteletadással fogadták szerdán délelőtt Dr. Vadai Ágnest Szolnokon, az MH Ittebei Kis József hadnagy Helikopterbázison. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az MH KFOR Kontingens első váltásának visszafogadó ünnepségére érkezett a Tisza parti városba. A kontingens – amely 2009. augusztus 1-je és 2010. február 24-e között teljesített szolgálatot a nyugat-koszovói Pec-ben – állományának többsége a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál szolgál, a visszafogadó ünnepséget ezért rendezték meg az alakulat laktanyájában, a helikopterbázison.

A rendezvény elismerések és jutalmak átadásával kezdődött. A honvédelmi miniszter által adományozott ezüst és bronz fokozatú szolgálati érdemérmeket Vadai Ágnes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott emlékplaketteket pedig Hazuga Károly altábornagy, a vezérkarfőnök-helyettes adta át. A kontingens katonái közül néhány emléktárgyat, emlékérmet és emléklapot vehettek át Benkő Tibor altábornagytól, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokától, majd az első váltás mind a 211 katonája megkapta a misszióért járó Békefenntartásért Szolgálati jelet.

– Mi, akik felelősséget viselünk a Magyar Honvédség katonáiért, azt tartjuk a legfontosabbnak egy küldetés végrehajtása során, hogy a sikeres munka után biztonságban térjenek haza – mondta Vadai Ágnes, aki szerint a missziókban félévekben mérik az idő múlását. A most eltelt terminus végén a hazatérők leltárt készíthetnek: mi teljesült vállalásaikból, és mi az, amit a következő váltásnak vagy a külszolgálatra készülőknek átadhatnak.

Az államtitkár asszony hangsúlyozta: a magyar katonák az elért eredményekre büszkék lehetnek, s ezt személyesen ő is jól tudja, hiszen minderről több alkalommal, személyesen is meggyőződhetett, amikor Koszovóban járt. Mint ahogy arról is, hogy a balkáni békefenntartásra és a Magyar Honvédség jelenlétére még jó ideig szükség lesz.

– Ottlétemkor bemutatták azt is, hogy minden eshetőségre fel vannak készülve, hogy fenntartsák a rendet a

felelősségi körzetükben, megvédjék az őrizetükre bízott objektumokat, vallási helyeket. A védelemben részesülők elégedettek voltak önökkel, van ahol kifejezetten a magyar katonákat kérték a ezekre a posztokra – mondta Vadai Ágnes, majd arról beszélt, hogy a Magyar Köztársaság, a NATO és az Európai Unió tagjaként, vállalt kötelezettségeinek eddig is maradéktalanul eleget tett és ezután is ezt az utat követi. Magyarország számára a Balkán továbbra is kiemelt fontosságú terület és minden eszközzel azon van, hogy ott biztosítsa a tartós békét. Éppen ezért minden fórumon hangoztatják, hogy a magyar katonák addig maradnak a térségben, amíg arra szükség van.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára beszédében kiemelte azt is, hogy fordulóponthoz érkezett a balkáni hadművelet. A katonák kiválóan végzett munkájának is köszönhető, hogy a helyi rendfenntartó erők, és reguláris alakulatok annyira megerősödtek, hogy sok feladatot már önállóan is képesek megoldani. Emiatt Koszovóban már a polgári feladatokra, az államszervezet kiépítésére koncentrál az Unió. A stabilitás erősödésével pedig csökkenthető a katonaság létszáma és megváltozik a feladatrendszere is.

A tavaly júniusi NATO védelmi miniszteri értekezleten döntés született arról – tette hozzá a tárca államtitkára –, hogy a 2009. decemberben még 12 ezer főt számláló NATO-kontingenst, az előzetes tervek szerint, három lépcsőben, másfél év alatt 2-3 ezer főre csökkentik. A cél az eddigi békefenntartó erő elrettentő célú erővé való átalakítása.

A csökkentés első szakasza lezárult, ez Magyarországot érdemben nem érintette.

Mivel hazánknak közvetlen nemzeti érdeke fűződik a Nyugat-Balkán stabilitásához, ezért – a tervek szerint – a létszámcsökkentés mértékéhez képest kisebb arányban mérsékeljük a magyar jelenlétet – fogalmazott Vadai Ágnes.

Az államtitkár asszony szerint az elmúlt több mint egy évtizedben több ezer magyar katona tapasztalta és gyakorolta a balkáni hadszíntéren a békefenntartói feladatokat. Megszerzett tudásuk és tapasztalatuk saját maguk, alakulatuk és az egész Magyar Honvédség hasznára vált.

Ünnepi beszéde végén Vadai Ágnes a jelenlévő hozzátartozókhoz fordulva megköszönte azt a türelmet és bátorítást, amit a katonáknak nyújtottak. Mint elmondta: tudja, hogy szinte naponta kapcsolatban voltak a kinn szolgálókkal, hiszen szerencsére erre már van lehetőség. A katonákkal együtt aggódták végig a szolgálatot és együtt várták a viszontlátást is.

A Koszovóból hazatért MH KFOR Kontingens első váltásának visszafogadó ünnepsége díszmenettel, majd ezt követően állófogadással ért véget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László