Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A zászlószalagot ki kell érdemelni”

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 2. 14:32

Csapatzászló-szalagot adományozott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központnak. A szalagot szeptember 2-án – a jogelőd katonai szervezet megalakulásának 40. évfordulóján – kötötte fel a központ csapatzászlajára dr. József Péter, a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára.

Ünnepi állománygyűlést rendeztek szerdán a fővárosi Maléter Pál Laktanya színháztermében. A laktanyában működő MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs központ (MH GAVIK) számára ugyanis csapatzászló-szalagot adományozott a honvédelmi miniszter.

1595890841
„Az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs központ, fennállásának negyvenedik évfordulóján, élete újabb fontos állomásához érkezett. A honvédelmi miniszter csapatzászló-szalagot adományoz az alakulat részére, elismerve a katonai szervezet több éves tevékenységét, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi feladatainak végrehajtása során" – hangzott el az állománygyűlésen, melyen részt vett Juhász István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztályának vezetője és Hazuga Károly vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese is.

„A csapatzászló a becsület, a dicsőség, a hősiesség és a bajtársiasság történelmi hagyományokban mélyen gyökerező katonai jelképe, amely a múlt emléke előtt tisztelegve kifejezi egy közösség összetartozását, a szakmai és az emberi kötelékeket. A csapatzászlóra köthető zászlószalag a lelkiismeretesen és magas színvonalon végzett munka elismerésének kitüntető szimbóluma. A NATO gyorsreagálású erőinek, többnemzeti vegyivédelmi zászlóalja hadműveleti-értékelő csoportjában folyamatosan végzett magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként zászlószalagot adományozok az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ részére" – írta Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a zászlószalag adományozásról szóló okiratában, amelyet az ünnepség elején felolvastak.

Ünnepi beszédében dr. József Péter elmondta: hazánk biztonsága szempontjából a Görgei Artúr vegyivédelmi

1595890841
információs központ tevékenysége nélkülözhetetlen. Hiszen a katonai szervezet egyike azoknak, amelyek a múltban is és a jelenben is a leggyorsabbak között igazodtak és igazodnak a biztonság-, és védelempolitika által megfogalmazott igényekhez és elvárásokhoz.

A Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára hozzátette: az alakulat négy éve, 2005. január 30-án, születésének évfordulóján vette fel Görgei Artúr nevét. Ez is példája annak, hogy a haderő őrzi és ápolja a hagyományokat, hogy a tradíció és a progresszió egyszerre van jelen a Magyar Honvédségben.

– A Magyar Honvédségnek nagyszerű példaképei vannak. Olyan példaképek, mint Görgei Artúr, akire nemcsak a katonák, hanem a magyar kémikusok is büszkék. Talán kevésbé ismert, de Görgei Artúr, akit kilencvenedik születésnapján a Magyar Természettudományi Társulat az első magyar kémikusként köszöntött, a civil élet tudományos világából került a honvédséghez, majd a honvédelem élére. Az önök névválasztása azt is jelzi, hogy soha nem hittek abban a lassan feledésbe merülő, hosszú ideig lappangó, fel-felbukkanó nézetben, hogy Görgei, a világosi fegyverletétel miatt, áruló lett volna. Önök, katonák jól tudják, hogy a szabadságharc hadvezére, oly sok dicső csata győztese „csak" honvédjei ezreinek életét mentette meg az orosz túlerővel szembeni reménytelen harc beszüntetésével – mondta a szakállamtitkár.

Dr. József Péter hangsúlyozta: a csapatzászlót minden katonai alakulat, létrejötte pillanatában megkapja. Hiszen a zászló katonai szervezet része, annak legfontosabb jelképe. A zászlószalagot azonban ki kell érdemelni. És a vegyivédelmi információs központ az elmúlt években végzett munkájával kiérdemelte, így a szalag méltán kerül fel az alakulat csapatzászlajára.

1595890842
Miután a honvédelmi miniszter által adományozott zászlószalagot dr. József Péter felkötötte az MH GAVIK csapatzászlajára, Zelenák János mérnök ezredes, a katonai szervezet parancsnoka elevenítette fel röviden az elmúlt negyven esztendő történelmét. Elmondta: a szervezet jogelődje 1969. szeptember 1-jén alakult meg Budapesten. Alapfeladata lényegében azóta sem változott, akkor is és most is a vegyi-, és sugárhelyzetre vonatkozó adatok gyűjtése, feldolgozása, értékelése, mégpedig a katonai és állami felsővezetők tájékoztatása és a döntések szakmai megalapozása érdekében.

Zelenák ezredes kiemelte: a csernobili baleset bebizonyította, hogy nagy kiterjedésű sugárszennyezett terület nemcsak atomcsapás következtében jöhet létre. Az alakulat pedig kiemelkedő szerepet töltött be e baleset sugárhelyzetének értékelésébe, s az akkor elvégzett feladatok a jelenlegi békefeladatok – vagyis a vegyi-, és nukleáris-balesetek elhárításában való részvétel – alapját képezték.

– Napjaink új kihívások elé állítják, a Magyar Honvédséget, a vegyivédelmét és az MH GAVIK-ot is. A vegyi-, biológiai-, és radiológiai terrorizmus reális veszélye, a katasztrófavédelem feladatai szoros együttműködést, magas szintű állandó készenlétet, és rendszeres közös gyakorlást követelnek meg a polgári szervezetekkel. A közösen végrehajtott gyakorlatok és felkészítések hozzájárulnak mindannyiunk szakmai ismereteinek bővítéséhez, feladataink magasabb szintű ellátásához és végső soron közös célunkhoz, a lakosság biztonságának növeléséhez – mondta az MH GAVIK parancsnoka.

A csapatzászló-szalag adományozási ünnepség elismerések és jutalmak átadásával ért véget.

1595890842
 

1595890842
 

1595890842
 

1595890843
 

Fotó: Szűcs László