Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átmenetileg költözik a Szikla

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. december 30. 7:07

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) idén áprilisi megalakulásakor az új katonai alakulat parancsnoka, Szücs József mérnök ezredes a légi irányítási munka terén legfőbb elvárásként azt fogalmazta meg, hogy a korábban elért szakmai színvonalat mindenképpen meg kell tartani. Ez sikerült, azaz 2011-ben nem történt olyan rendkívüli esemény a levegőben, ami a szolgálatok tevékenységére lett volna visszavezethető.

1595929510
„Elemezve a hazánk légterében általában történő rendkívüli eseményeket arra a következtetésre jutottunk: nincs olyan forgatókönyv, amely leírná, hogy pontosan mikor, mivel nézünk szembe. Gyakorlatilag bármi bármikor megtörténhet. Megszakad a rádiókapcsolat, a légi jármű eltér az útvonalától, késve érkezik meg a diplomáciai engedély…

Ilyen esetekben az események nyugodt menete egyik pillanatról a másikra megváltozik, és ezeket az eseményeket bármikor tudnia kell kezelni a szolgálatnak" – világítja meg a parancsnok azt, hogy miért elengedhetetlenül fontos a légi vezetési és irányítási rendszerben dolgozó állomány képességeinek folyamatos szinten tartása és fejlesztése.

Ez szorosan összefügg azzal is, hogy a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőeszközök az adott évben hány órát töltenek a levegőben. A hazai gyakorlatok mellett sokat segítettek idén a svédországi kiképzések, ahol a vadászirányító állomány olyan feladatokat is végre tudott hajtani, amelyekre hazánkban kevés alkalommal kerülhet sor.

Ennek ellenére – húzza alá Szücs ezredes – 2012-ben sokkal több szimulációs gyakorlatot kell majd beépíteni a napi kiképzési tevékenységbe.

Az állomány tehát folyamatosan tanul, de emellett tanít is: idén horvát és szlovén szakemberek számára biztosítottak képzést, de Szlovákiának is hathatós segítséget nyújtottak, mint az ottani légi irányítási gyakorlat hiteles „alájátszói".

Ráadásul nem lenne elég a fenti folyamatos, nagy felelősséggel járó feladat-végrehajtás, a NATO új vezetési rendszer bevezetése miatt ismét megindultak a munkálatok a Sziklában és ennek hozományaként modernizálták a szolgálati helységeiket.

1595929510
2012. első hónapjaiban még jelentősebb esemény történik: az állomány átköltözik Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra, mert a fentebb említett, a NATO tagországaiban egységesre tervezett új vezetési rendszer miatt át kell alakítani a munkatermet, hogy az ki tudja szolgálni a kibővült munkaállomásokat. Kecskeméten, a Kiképző és Légi Irányító Központban különben már befejeződtek a híradó-informatikai beruházások, tehát a technikai feltételek adottak.

Természetesen egy új katonai alakulatnál nem csupán szakmailag vannak jelentős végrehajtandó változások, ugyanilyen fontos feladat a szervezeti kultúra kialakítása is.  Ebből a szempontból kimagasló esemény történt október 23-án, amikor Hende Csaba honvédelmi miniszter csapatzászlót adományozott a központ számára és felkötötte rá a köztársasági elnöktől kapott zászlószalagot is.

„Ezen az úton kell haladnunk tovább, hiszen nem csupán különböző szervezetekből idehelyezett katonáknak kell itt dolgozniuk, hanem a központ egységes, összekovácsolt állományának. Az elmúlt nyolc hónapban közösen végzett munka eredményeként kezd megmutatkozni az összetartozás, azaz szépen formálódik a csapat. Ehhez azonban persze még sok munka szükséges" – mondta a parancsnok.

1595929511
Hozzátette: szerencsére a szervezeti változásból adódó érzelmi hatások is egyre kevésbé érezhetőek. Az ellátó alakulattal – az MH 54. Veszprém Radarezreddel – jó az együttműködés, a két alakulat szimbiózisa a napi munka szintjén is érezhetővé vált.

Jelzi ezt az is, hogy a Magyar Honvédség katonai tömegsport bajnokságán a két alakulat közös csapata immár harmadszor ért el első helyezért.

„Már kialakultak és jól működnek az információs csatornák is, ami nálunk azért nagyon fontos, mert az állomány jelentős része váltásos munkarendben dolgozik. Így például létrehoztunk egy virtuális humánszolgálati irodát. Ez azt jelenti, hogy a személyügyről minden munkanapon meghatározott ideig a Sziklában tartózkodik egy-egy szakember, hogy közreműködésével megkönnyítse az ott dolgozók ügyintézését" – zárta évértékelő beszélgetésünket a parancsnok.

Fotó: Németh Szilvia százados (MH LVIK kommunikációs tiszt), Krasznai-Nehrebeczky Mária és Tóth László