Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bukarestben tárgyalt a honvédelmi miniszter

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 6. 23:36

Román kollégája meghívására egy napos, hivatalos látogatáson, Bukarestben járt Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A miniszterek a március 6-ai látogatáson áttekintették a kétoldalú katonai kapcsolatokat és aláírták a magyarországi román hadisírok, valamint a romániai magyar hadisírok jogi helyzetéről szóló megállapodást is. A honvedelem.hu helyszíni tudósítása.

Teodor Melescanu román védelmi miniszter Bukarestben, a parlament közelében található védelmi minisztérium épülete előtt katonai tiszteletadással fogadta a hivatlos látogatáson Romániában tartózkodó magyar honvédelmi minisztert és az általa vezetett delegációt. Szekeres Imrét romániai látogatására elkísérte Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára, Juhász István vezérőrnagy, a HM hadműveleti és kiképzési főosztályának vezetője, valamint Gyenes István mérnök dandártábornok, a HM nemzetközi együttműködési főosztály vezetője.

1595874024
A két tárcavezető négyszemközti tárgyalását követő plenáris megbeszélésen egyebek mellett a két országot érintő biztonsági kérdésekről esett szó, illetve a vendéglátó felvázolta az áprilisban, Bukarestben megrendezendő NATO csúcstalálkozó lebonyolításának tervét is.

Dr. Szekeres Imre hivatalos látogatása a romániai magyar, illetve a Magyarországon található román hadisírok jogi helyzetéről szóló megállapodás aláírásával folytatódott. Az ezt követő sajtótájékoztatón Teodor Melescanu elmondta: fontos pillanatban, a bukaresti NATO csúcstalálkozó előtt került sor magyar kollégájának látogatására. A román védelmi miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy a látogatás hozzájárul az országok közötti és a katonai kapcsolatok fejlődéséhez is.

– A két hadsereg között magas szintű az együttműködés, és ebbe beletartozik a román-magyar közös békefenntartó

1595874025
zászlóalj, valamint a Tisza többnemzetiségű műszaki zászlóalj is – mondta Teodor Melescanu, hozzátéve: Románia katonai együttműködése minden szomszédja közül Magyarországgal a legjelentősebb. A román védelmi miniszter a továbbiakban arról beszélt, hogy a magyar kollégájával folytatott tárgyalás során szót ejtettek a két hadsereg közötti együttműködési lehetőségekről, valamint az esetleges közös kiképzésekről is.

A sajtótájékoztatón Szekeres Imre hangsúlyozta: a hadisírok jogi helyzetét rendező megállapodás aláírása azért hasznos mindkét fél számára, mert megnyugtatóan rendezi a két ország területén lévő katonasírok helyzetét. A felek kölcsönösen biztosítják, hogy a hadisírok és a háborús emlékhelyek az eredeti helyükön maradjanak, s a rajtuk található feliratok mindkét országban román és magyar nyelven egyaránt olvashatók legyenek. Mindemellett egy új, háborús hősi parcella kialakítását is bejelentette Szekeres Imre, hozzátéve: a bukaresti sírkert alapkövét még 2002-ben, hivatalos látogatása során tette le dr. Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke.

1595874025
Az áprilisban Bukarestben megrendezendő NATO csúcstalálkozóval kapcsolatban Szekeres Imre kiemelte: Magyarország fontosnak tartja, hogy a rendezvény megmutassa a szövetség egységét, és azt is, hogy egységesen támgatják Horvátország, Macedónia és Albánia felvételét a NATO-ba, hiszen mindhárom ország teljesíti az ehhez szükséges feltételeket.

– Bízunk benne, hogy a NATO-tagországok a műveletek iránti elkötelezettségükről is tanubizonyságot fognak tenni – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter, majd arról beszélt, hogy Magyarország a továbbiakban is fenntartja katonai jelenlétét a Nyugat-Balkánon, ahol jelenleg a Magyar Honvédég hatszáz katonája szolgál. Koszovóban, a magyar KFOR-misszió a NATO keretében teljesít szolgálatot, míg Bosznia-Hercegovinában az Európai Unió megbízásából dolgoznak a magyar hivatásos és szerződéses katonák.

Szekeres Imre elmondta: a négyszemközti tárgyaláson tájékoztatta román kollégáját arról, hogy a Magyar Köztársaság kormánya meg fogja tenni a szükséges lépéseket Koszovó függetlenségének elismerése és az Ahtisaari-terv végrehajtása érdekében. Emellett természetesen fontos a kisebbségi jogok maradéktalan biztosítása, illetve az is, hogy Szerbia számára reális euroatlanti perspektívát biztosítson az Európai Unió és a NATO.

A magyar honvédelmi tárca vezetője megerősítette: mindkét ország számára fontos a román-magyar közös békefenntartó zászlóalj és a Tisza többnemzetiségű műszaki zászlóalj működése. Ugyanakkor szükséges lenne az alegységek alkalmazása is.

A honvédelmi miniszter hivatalos vizitje során udvariassági látogatást tett Costica Canacheu-nál, a román képviselőház

1595874025
védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági bizottságának elnökénél, majd a Romániai Magyar Demokratikus Szövetség (RMDSZ) székházában négyszemközti megbeszélést folytatott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. Az ezt követő sajtótájékoztatón Szekeres Imre elmondta: a megbeszélésen tájékoztatta a szövetség elnökét a román védelmi miniszterrel folytatott tárgyalások tartalmáról és eredményeiről.

– Számomra honvédelmi miniszterként és a Magyar Szocialista Párt egyik vezetőjeként is fontos volt, hogy megfelelő tájékoztatást kaptam a mostani romániai politikai helyzetről, az elfogadott új választási törvény konzekvenciáiról. Némi aggodalommal figyelem ezt a törvényt, hiszen megváltoztatja a lehetőségeket az egységes magyar képviselet képviselőházi, vagy szenátusi képviselet biztosításában –

1595874025
mondta Szekeres Imre, hozzátéve: az új jogszabály még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy Romániában szükség van a magyarság összefogására.

Markó Béla hangsúlyozta: a két ország között létrejött, hadisír-gondozásról szóló megállapodás azért is fontos, mert – főleg Erdélyben – nagyon sokan várták már ennek a szerződésnek a létrejöttét.