Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hadsereg sikere a hatékony kiképzésben rejlik

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 5. 13:19

Befejeződött a március 3-án bevonult szerződéses katonák 14 hetes alapkiképzése Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison. Ebből az alkalomból június 5-én kibocsátó ünnepséget rendeztek, amelyen részt vett és beszédet mondott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Kibocsátó ünnepséget rendeztek pénteken a 14 hetes alapkiképzést teljesített szerződéses legénységi állományú katonák részére Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB). A rendezvényre a katonák hozzátartozóinak és családtagjainak jelenlétében került sor, akik még az ünnepség előtt néhány szót válthattak a kiképző bázis alakulóterén már felsorakozott, s az alakzatban várakozó katonákkal. A családtagoknak ekkor természetesen lehetőségük nyílt néhány fénykép elkészítésére is.

1595887858
Az elöljáró, vagyis dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter – Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének és dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagynak, az MH KKB parancsnokának kíséretében – pontban fél tizenegykor jelent meg az alakulótéren.

A jelentés beadása, az alakzat lejárása és a Himnusz meghallgatása után Isaszegi tábornok köszöntötte a vendégeket. Elmondta: a mostani ünnepség két okból rendezték meg. Egyrészt a március 3-án alapkiképzésre bevonult szerződéses legénységi állomány a sikeres vizsgák után elhagyja a szentendrei laktanyát és visszatér saját alakulatához. Másrészt pedig ezen az állománygyűlésen köszönik meg a május 27-én végrehajtott EBESZ ellenőrzés sikeres végrehajtásában közreműködött katonák munkáját is.

– Egy hadsereg sikere, működőképessége a hatékony kiképzésben rejlik. A képzés, a kiképzés, a tudás ugyanis érték – kezdte ünnepi köszöntőjét Szekeres Imre honvédelmi miniszter, majd arról beszélt, hogy Szentendréről a katonák azt tartják, hogy itt van a Magyar Honvédség kapuja. Hiszen szinte minden hivatásos és szerződéses katona itt teszi meg az első katonai mozdulatokat, itt kapja meg az alapkiképzést. S azok a katonák, akik most befejezték az alapkiképzést, átléptek ezen a jelképes kapun és beléptek a Magyar Honvédségbe.

Szentendre és a katonai képzés az évtizedek során szinte összenőtt egymással. Valamennyi szerződéses legénységi állományú katona, tiszt és tiszthelyettes hallgató itt találkozik először a szabályzatokban megfogalmazott, szervezett katonaélettel. A katonák az itt megszerzett tudással, tapasztalattal kerülnek a csapatokhoz. Azokhoz a csapatokhoz, amelyek a haza védelmének alapját, legfontosabb egységét jelentik – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve: az elmúlt hónapokban, években a honvédség kiszámítható, stabil és előre tervezhető hellyé vált a munkavállalók számára. Itt világos és egyértelmű a szolgálat kezdete. Láthatóak, tervezhetőek, alakíthatóak a későbbi állomások és megtervezhető a rendszerből történő kilépés is.

Fontos tény – tette hozzá Szekeres Imre –, hogy egyre nő az érdeklődés a honvédség iránt hazánkban. Egyre többen szeretnének egy stabil, kiszámítható, modern szervezet tagjaivá válni. Éppen ezért az elkövetkezőkben növelni fogják a honvédségben szolgálók létszámát. Feltöltik az üres helyeket és újakat is létesítenek. És éppen emiatt, minden eddiginél fontosabb lesz a képzés, a kiképzés is.

– Tudom, hogy az első benyomások hosszabb távon is meghatározóak, így az itt eltöltött első három hónap végig

1595887858
kíséri a katona pályafutását – mondta Szekeres Imre, hozzátéve: napjaink biztonsági helyzete felértékelte a kiképzést, s azokat a magyar szakembereket, akik e területen teljesítenek szolgálatot. Mégpedig ahhoz, hogy minél több, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szolgáljon a magyar hadseregben, ahhoz elengedhetetlen a jó alapok lerakása. És ezeket a jó alapokat a Magyar Honvédségben itt Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison rakják le.

A szerződéses katonák kibocsátó ünnepségén ezt követően elismeréseket és jutalmakat adtak át. A március 3-án alapkiképzésre bevonult állományból a „legjobban kiképzett szerződéses katona" címet Dhien Sándor honvéd, a „legsportosabb szerződéses katona" címet pedig Fall Viktória honvéd nyerte el. A „legkiemelkedőbb kiképző" számára alapított vándorserleget ezúttal Krecz János főtörzsőrmester vehette át Szekeres Imre honvédelmi minisztertől.

A május 27-i EBESZ ellenőrzés sikeres lebonyolításában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként pedig az MH KKB több katonája kapott tárgyjutalmat, amelyeket Tömböl László mérnök vezérezredes, vezérkari főnök adott át.

A szentendrei kibocsátó ünnepség a Szózat hangjaival, és díszmenettel zárult. Az alapkiképzését sikeresen teljesített katonák ekkor „élesben" is bizonyíthatták, hogy az elmúlt hetekben az alakiság követelményeit is elsajátították.

1595887859
 

1595887859
 

1595887860
 

1595887860
 

1595887860
 

1595887860
 

1595887861
 

1595887861
 

1595887861
 

1595887861
 

1595887862
 

1595887862
 

Fotó: Szűcs László