Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élő történelem: 100 éves a legidősebb huszár

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. december 11. 18:09

A 100. életévét decemberben ünneplő legidősebb huszárt köszöntötték születésnapja alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Bali József, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint Fodor Lajos ny. vezérezredes, a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság elnöke üdvözölte az 1931-ben felavatott huszártisztet.

A rendezvényen megjelentek sorra köszöntötték fel Nagy Kálmán nyugalmazott ezredest, akit ajándékokkal és jókívánságokkal halmoztak el.

A Honvéd Együttes produkcióját követően Fodor Lajos nyá. vezérezredes ismertette Nagy Kálmán életútját. „A magyarok vetették el a világban huszár fegyvernem magvait"- kezdte meg beszédét, majd hozzátette: „A felderítés, portyázás, rajtaütés magyar módját több ország is elsajátította." A vezérezres azt mondta, a technikai forradalom után múlttá vált a huszár fogalom, katonai értelemben eljárt felette az idő – a huszár elvek azonban örök érvényűek. Fodor Lajos Nagy Kálmán életútját ismertetve elmondta, a rangidős katonatiszt 1944. júniusától 1945. áprilisig a magyar honvédelmi harcok részese volt, majd amerikai fogságba esett. 1948-ban újra csatlakozott a Honvédséghez, részt vett a Hadtörténeti Levéltár megalapításában, ám az egyik legfontosabb mozzanat, hogy 1956-ban ő menekítette Mindszenty bíborost az Egyesült Államok Nagykövetségének budapesti épületébe. Fodor Lajos kiemelte: a forradalom leverése után ellenforradalmi cselekedeteiért első fokon tizenöt évre ítélték, amit másodfokon nyolc évre mérsékeltek – 1963-ban szabadult. Ezek után nyomdai korrektorként dolgozott és onnan is ment nyugdíjba. A vezérezredes azt mondta: Nagy Kálmán egész életútját végigkísérte a huszárság, melynek szellemiségében élt, tanításaival is ébren tartotta e szellemiséget.

1595894452
Bali József szakállamtitkár az ünnepségen úgy fogalmazott: az ottomán megszállás alatt Magyarország katona nemzetté vált. „Kialakult a magyaros katonastílus, a huszárság, melynek Nagy Kálmán ma már nem csak tagja, hanem példaképe is" – mondta, és hozzátette: az utóbbi évtizedekben feltámadt a huszárság a hagyományőrző egyesületeknek és szervezeteknek köszönhetően. „Büszke nemzet vagyunk, ez huszármúltunknak is köszönhető – ilyen Nagy Kálmán is, aki ízig-vérig katona."

A szakállamtitkár beszéde után Nagy Kálmánnak emléktárgyakat adományoztak: a huszártiszt emlékkardot, emlékérmet, valamint kristályvázát is átvehetett.

Ezek után Nagy Kálmán lépett a pulpitusra, és viccelődve idézte fel az elmúlt száz évet. Beszédét azzal kezdte: a hagyományőrzés és a magyar értékek megőrzése egy fogalom. „Egyszerű ember vagyok, egy vénülő, öreg huszár. Ahogyan nőnek a vadvirágok a réten, úgy Magyarországon a huszár hagyomány is szépen fejlődik" – mondta a nyugállományú ezredes, aki azt is hozzátette: huszárszellemmel az az ember bír, aki jóságos és bátor szívű, bízik elveiben, válságos helyzetben merész elhatározásokra jut, nem ismer nehézséget. Nagy Kálmán végezetül elárulta, jelenleg is dolgozik, egy könyv megírásán fáradozik.

Az ünnepség végén Dr. Holló József mondott pohárköszöntőt, melyben Nagy Kálmán 1944-es visszaemlékezéseiből idézett. „Hosszú, boldog életet kívánok Nagy Kálmánnak, az élő történelemnek, aki igazi legenda egész Európában"- mondta végezetül a főigazgató. A rendezvény állófogadással zárult.

1595894452
1595894452
1595894452
1595894452
1595894453
1595894453
1595894453
1595894453

Fotó: Kánya Andrea